Virágzó vidékünk

325 kilós tojással és giganyúllal várják a húsvétot a somogyi faluban

A díszítés része egy óriáskosár, egy tyúkanyó, a világító tojásalagút, valamint egy lovasszekér is.

A Somogy megyei Kéthelyen 2015-ben kezdték el húsvéti díszítést a falu központjában, ami azóta országos hírű produkcióvá nőtte ki magát.

Kapcsolódó
A legkedvesebb dekorációk a húsvéti asztalra
Legyen stílusos és ünnepi a húsvéti asztal!

Az első évben közel 1200 darab tojás gyűlt össze, amit fára akasztottak és egy 1,5 métereses óriás tojást is készítettek. 2016-ban már 3000 tojás díszítette a falu központját, négy darab új, 1,5 méteres tojás kifaragásával együtt.

2017-ben egy óriástojással növekedett a dekoráció, valamint három fa nyuszival egészült ki a látványosság. A tojások száma 2018-ban elérte a 7 ezret, idén pedig megközelíti a 9 ezret.

2018-ban hatalmas nyúl költözött a dekorációk közé. A remekmű alapja vasváz, melyet szénával borítottak be. A vasvázhoz már a félkész formánál is több, mint 100 méter acélhuzalt használtak fel, a dísznyuszi súlya így meghaladja 250 kilogrammot.

Tavaly megkerestek minden Somogy megyei önkormányzatot, hogy küldjenek el egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével. A cél az volt, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsék és ezzel elkészüljön a megye tojásfája. Gyönyörű alkotások érkeztek, melyek a fa magasabb pontjain láthatók.

Az évek során készült egy gigatojás is, melynek magassága 260 centiméter. Súlya 325 kilogramm, elkészítéséhez 8,2 köbméter polisztirolt és 125 kiló vakolóanyagot használtak fel.

A húsvéti díszítés része egy óriáskosár és egy tyúkanyó, valamint egy lovasszekér.

2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt nem készítették el a falu nevezetes húsvéti dekorációját, idén azonban újra összefogott a település apraja-nagyja, megint rátettek egy lapáttal.

A korábbi díszítést idén tojásalagúttal egészítették ki, melyen éjszakánként világítanak a tojások, és ellkészült egy új kupakgyűjtő tojás is.

A hagyományok szerint húsvét előtt két héttel készítették el a dekorációt, mely április végéig látható, május elsején ugyanos már a falu májusfája díszíti majd Kéthely központját.

Kapcsolódó
Így készül a nagyi húsvéti mézes zserbója
Manapság nem igazán divatos sütni, ideje hát újra felfedezni! Lehet újítani is, friss gyümölccsel díszíteni, étcsokireszelékkel frissíteni a krémjét.
Olvasói sztorik