Virágzó vidékünk

Ilyen madarat ritkán látni az országban

Szokása hasonló tollruhájú rokonok közé vegyülni, ezért általában csak a profi madárfigyelők veszik észre a hazánkban ritkaságszámba menő madarat, amit most egy Szatymaz melletti tónál mégis sikerült lefotózni.

A citrombillegetőt vasárnap sikerült megörökítenie Barkóczi Csabának, egy szatymazi bányató mellett – számolt be a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

Az átvonuló citrombillegetőből évente egy-egy példányt vesznek csak észre a gyakorlott hazai szakértők és a madárfotósok. Azért is nehéz megfigyelni ezt a sárga apróságot, mert megjelenésében az avatatlan szem összekeverheti a nálunk gyakori, sárga billegetővel. A feltűnő, sárga gallér és az alsótest nagy részén futó hasonló tollazat a nászruhás hímekre jellemző.

De ha jobban megnézzük, mind a hát, mind az alsó farkfedők színe különbözik. Viszont nagyon gyakori, hogy a citrombillegető vonulása során a vizes élőhelyek környékén szedegető sárga billegető csapatba keveredik. (…) Ez a madár is a sárga billegetők társaságában volt. Az elszáradt gyékényesek között, az iszapon keresgetve táplálékát.

– írta a szervezet.

Magyarországon leginkább tavaszi vonulásakor fordul elő, amikor északi fészkelő területeire siet, Ázsiába vagy Északkelet-Európába. A magashegységek mellett költ a tajgán, a tundrán és a sztyeppéken. De figyelték már meg ősszel is hazánkban. A keleti állomány a telet Indiában, Kínában tölti, a nyugatibb populációk Délnyugat-Ázsiában telelnek.

Egy-egy egyedül mozgó példány gyakran keresi a sárga billegetők társaságát, sőt, fajtárs hiányában párba is állhat velük.

A múlt század második felében erős nyugati irányú terjeszkedését figyelték meg, így lehetséges, hogy hazánkban is egyre gyakrabban fordul majd elő.

Érdekessége, hogy költőhelyén kedveli a víz közelségét. Fészkét sűrű növényzet közé, felülről takarásban építi, sokszor a talaj egy kisebb mélyedésébe, vagy partoldalba. A fészek építését a két öreg madár közösen végzi, melyet a hideg ellen sok szőrrel vagy tollal bélelnek ki.

– mutatja be a madarat a MME.

Kapcsolódó
Madárritkaság: két citrombillegető tévedt Szatymaz határába
Megjelenésük örömre ad okot, mert Magyarországon ritkán bukkannak fel párban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik