Virágzó vidékünk

Előcsalogatja a tavaszi napsütés a mérgező viperákat

Pixabay
Pixabay
A tavaszi meleg nem csak a növényeket csalogatja elő, hanem a kígyókat is – figyelmeztet az Agroinform.

Több mint 2900 kígyófaj él a világon, ezek közül nagyjából 700-nak van mérge, melyből 250 veszélyes az emberre is. A halálos marások okozói általában a viperák, a kraitok és a kobrák.

Hazánkban parlagi – más néven rákosi – vipera és keresztes vipera él. Előfordulások ritka és védett fajok.

Parlagi vipera

A parlagi vipera a világ egyik legritkább kígyó fajtája, és Magyarországon a legveszélyeztetettebb gerinces állat. Erdőháton van esély vele találkozni.

A rákosi vipera a parlagi vipera alfaja, a Hanságban és a Kiskunság egyes részein fordulhat elő.

Ha parlagi viperát látunk, ne zavarjuk meg, semmiképpen se emeljük fel. Ha támadás éri, használni fogja a méregfogát. Marása nem halálos, de rosszullétet okoz, esetleg kiütésekkel jár.

Keresztes vipera

A keresztes vipera rejtőzködő életet él, leggyakrabban kora tavasszal lehet találkozni vele, amikor kifekszik napozni. Nagyobb példányszámban fordul el, mint a rákosi vipera, de szintén veszélyben van a fennmaradása.

Ha veszélyben érzi magát, akkor jó esetben elmenekül, máskor viszont támad, marása az arra érzékenyek számára akár halálos is lehet, de hányingerre, hányásra, hasmenésre, inkontinenciára, lázra, tudatvesztésre is lehet számítani.

Fontos, hogy ha mi nem bántjuk őket, nagy valószínűséggel ők sem fognak minket. Jelenleg mi, emberek nagyobb veszélyt jelentünk számukra, mint ők számunkra.

Kapcsolódó
A madár, ami kígyónak álcázza magát
Itthon is lehet találkozni vele, már ha sikerül megpillantani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik