Virágzó vidékünk

Előbújt az erdőkben a gombák királya

pixabay
pixabay
Hamarosan dübörög a gombaszezon, megjelentek az első nyári vargányák.

Sokak kedvenc időtöltése a gombázás, még többeknek kedvencei a gombás ételek. A nyár közeledtével a természet elkezdeni kínálni az erdő és a rétek “kincseit”, kezdődik a gombaszezon.

Kapcsolódó
5 kiló vargányát szedett alig 3 óra alatt
Az erdei séta mostanában ilyen sikerrel is párosulhat.

A Facebookon több gombás csoport is működik, közülük a két legnagyobb tábor több ezer követővel a Magyar gomba barátok és a Magyar vargányász csoport, melyekben az elmúlt napokban jelentősen megszaporodtak a bejegyzések. Ezek mindegyike arról árulkodik, hogy előbújt az “igazi”, a gombák királya, a nyári vargánya, az egyik legfinomabb erdei fajta első idei példányai.

Az elmúlt napok esőzései és a hirtelen jött májusi kánikula kedvez a gombák növekedésének, bár ahogy az erdőjárók megjegyzik, csapadék még kellene, hogy valóban dübörögjön a szezon.

Jó hír azonban, hogy az élményeiket közzétevők az ország több részéből “jelentették” az első vargányákról szóló híreket. A fotókkal illusztrált posztok arról tanúskodnak, hogy Dél-Somogyban, Nógrád megye északi részén, a Vértesben, a Nyírségben, Sopron környékén, Őriszentpéteren, Nagykanizsa határában már találtak “igazit”, azaz vargányát.

A tapasztalt gombázók azt mondják, május utolsó hetében el lehet indulni kosarakkal a lelőhelyekre, biztosan bőséggel lesz az erdőkben gomba.

Kapcsolódó
Nyolcas ikrek a gombák között is ritkaságnak számítanak
Vargányából viszont kimondottan jól mutatnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik