Virágzó vidékünk

Betett a meggynek a jégeső Somogyban, oda a termés

pixabay
pixabay
Nagy károkat szenvedett a cseresznye, a napraforgó és a kukorica is.

Súlyos károkat okozott a somogyi földeken a múlt heti jégverés. Nemcsak az eper­ültetvényeket és veteményeseket tette tönkre, hanem a búzában és a napraforgóban is jól láthatóak a vihar nyomai, írja a sonline.hu.

Sok helyen esett teniszlabda nagyságú jég, a gyümölcsösökben százszázalékos a kár, lyukasak a fóliák és az üvegházak is betörtek. A zord időjárás az eperszezonnak gyakorlatilag véget vetett, de az éppen kezdődő cseresznyeszezont is teljesen tönkretette.

Kapcsolódó
Nem mindegy, mikor, hol és hogyan kaszálunk
Minél kíméletesebben sikerül kezelni területeinket, annál nagyobb az esély a gyepek élővilágának fennmaradására.

A cseresznyeültetvény felét, a meggyet teljesen elverte a jég, a fák alatt, a földön van szinte minden

– mondta Tomka Anna kapos­szerdahelyi termelő. Hozzátette: nagy bajban vannak a gyümölcstermesztők, és állami segítség nélkül nem tudják tevékenységüket folytatni, képtelenek lesznek kiheverni ezt a krízist.

Kadarkút határában két nagy napraforgótáblán a 30-40 centis csillagbimbós növényeket derékba törte a vihar, a leveleiket pedig kilyuggatta a jég. A somogyi szántóföldeken tetemesek a károk, de a veteményeseket sem kímélte a vihar, hiszen a paprika- és paradicsompalántákat a galambtojás nagyságú jég tönkretette.

Nagy a kár a kukoricásban és a napraforgóban is

Nemcsak a kalászosokban, a napraforgó-ültetvényekben, hanem a kukoricásban is károkat okozott a jégverés. A a szamóca-, cseresznye- és meggyültetvényekben a kár 100 százalékos, de a barack, alma, körte, szilva és szőlő hajtása és lombozata is sérült, emiatt az ezeken termő gyümölcsök közül sok alkalmatlan lesz étkezésre

– mondta el a lapnak Berek Gábor, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara Somogyi Igazgatóságának elnöke. A megyei elnök azt javasolja, hogy a gazdák mielőbb keressék fel a falugazdászokat, akik segítenek a kárbejelentésekben.

Kapcsolódó
Dübörög a gyorstalpaló aranykalászos gazdaképzés
Ezeken a tanfolyamokon szinte lehetetlen megbukni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik