Virágzó vidékünk

Facsemetéket ajándékozott a ballagó ovisoknak a kéthelyi polgármester

Molnár Balázs
Molnár Balázs

Itt a ballagási szezon. Búcsúznak az iskolaérett ovisok is. Kéthelyen már hagyománnyá vált, hogy minden évben az óvodai ballagó gyerekeknek egy kis facsemetét ad ajándékba a település polgármestere, Molnár Balázs.  Ez az idén sem történt másként. Mint ahogyan Facebook posztjában írta, a ginko biloba facsemete mellé egy kis emléklapot is készített az alábbi üzenettel:

Kérlek, hogy szüleiddel ültesd el ezt a fát, gondozd, vigyázd egy életen át. Ha törődsz vele, ő is törődni fog veled. Éltető oxigénnel lát el és kerted-udvarod dísze lesz. Gyűjtsd ősszel a színes leveleit, játssz az árnyékában, majd idősen egy padon pihenj meg, és emlékezz vissza arra a napra, mikor elültetted. Nincs szükségünk többé hősökre, elég, ha végre nem dobjuk el az utcán a szemetet, vagy szelektíven gyűjtjük otthonunkban, vagy éppen elültetünk egy fát. Ezekkel a cselekedeteinkkel mi magunk leszünk a hősök, a Föld megmentői.

Néhány sor útravaló is a papírra került.

Egy fa tanácsai

  • Igyál sok vizet.
  • Emlékezz a gyökereidre.
  • Legyél képes a megújulásra.
  • Légy hálás a gondoskodásért.
  • Állj büszkén, egyenes derékkal.
  • Kínáld gyümölcsödet önzetlenül.
  • Légy elégedett azzal, amivel a természet megáldott.
  • Élvezd a kilátást.

Gratulálok minden ballagó kisgyereknek!

Ginko Biloba

A ginko biloba (páfrányfenyő)  nagyon ősi növényfaj. 20-35 méteresre nő meg, egyes példányai Kínában 50 méter fölé magasodnak. Lombhullató. A betegségeknek, kártevőknek ellenáll, a szelet, hókárt jól tűri. A városokban gyakori füstgázokat (kén-dioxid, nitrogén-monoxid stb.) minden más fánál jobban tűri. A radioaktív sugárzás különböző fajtáinak is ellenáll: 1945 augusztusában a Hirosimára ledobott atombomba hipocentrumától számított 1,6 km-en belül mindössze hat súlyosan sérült, de életképes fát találtak – mindegyik páfrányfenyő volt. Az egyik leghosszabb életű fa; ezer évesnél idősebb példányai is ismertek. Kezdetben lassan nő, de később „belelendül”. Fényigényes. A mély rétegű, üde talajt meghálálja, de kevesebbel is beéri. Levelét gyógyászati célokra használják. Alkalmazzák az agy vérellátásának zavarai, szédülés, fülzúgás, hallásgyengülés gyógyítására. Forrás: wikipédia

Kapcsolódó
Három évig élnek az elvarázsolt rózsák
Erre alighanem Belle is csettintene a Szépség és a szörnyetegből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik