Virágzó vidékünk

Lélegzetelállító fotók készültek a Kavicsos-tóról

Seres László drónfotó
Seres László drónfotó
Látványát tekintve talán nem is véletlenül becézik a magyar Maldív-szigeteknek.

A Szigetszentmiklóshoz és Csepelhez tartozó Kavicsos tó minden évszakban olyan, mint egy mesevilág. Őszi szépségét már megmutattuk az oldalunkon, most a  nyári arcát is megismerhetjük. A szigetvilágról készült fotókat látva talán sokan nem is gondolják, hogy ez a csoda Magyarországon található. Látványát tekintve talán nem is véletlenül becézik a magyar Maldív-szigeteknek. A hazai tavak sorában olyan tavak mellett állja meg a helyét, mint a Sződligeti vagy a Bokodi horgásztavak.

A szigetcsoport 166 hektáron terül el, ebből 106 hektárt foglal el a víz. A terület 87 százaléka közigazgatási szempontból Szigetszentmiklóshoz tartozik, a maradék 13 százalék csepeli.  A hatalmas tóban több sziget és félsziget helyezkedik el, a helyiek nevet is adtak ezeknek:

  • Delfin szoros
  • Kopár sziget
  • Nagy Tenger
  • Zátonyos tó
  • Süllő sziget
  • Kiskopasz sziget
  • Sóderes part
  • Panoráma félsziget

Autóval könnyen megközelíthető, tíz perc alatt ki lehet érni Csepel központjától. A tóhoz 3 nagyobb félsziget, és 5 sziget tartozik, ez utóbbiakat csak vízijárművel lehet megközelíteni.

A szigetvilágon és a tó körül hozzávetőlegesen ötezer házat építettek fel az elmúlt évtizedekben. Többségük horgászház és nyaraló. A meseszép felülnézet ellenére, a tavat nem lehet körbejárni, mivel beépített, magánterületek, így a legtöbb helyről nem látunk rá a tóra.

Hajózni, csónakázni és horgászni is lehet a tavon, a fürdés nem ajánlott. Egy éve nádas telepítésbe kezdtek, melynek óriási szerepe van a tó tisztaságáért, ökoszisztémájának fenntartásáért.

Az alábbi fotók önmagukért beszélnek, köszönet érte Seres László drónfotósnak.

Seres László drónfotó

Seres László drónfotó

Seres László drónfotó

Seres László drónfotó

Seres László drónfotó

Seres László drónfotó

Seres László drónfotó

Seres László drónfotó

Kapcsolódó
Tüneményes sziget a picinyke somogyi horgásztó ékessége
Ki töltene itt el egy kis időt? Vagy akár egy egész életet?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik