Virágzó vidékünk

Csak szakértő által ellenőrzött gomba árusítható

pixabay.com
pixabay.com
Az előírásokat az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról rendelet szabályozza.

A nagy esőzések után kedvez az időjárás a gombának, így a piacok standjai is megteltek velük. Általános szabály, hogy a gombaszedők csak piacokon árulhatnak gombát, csakis olyat, amit szakember ellenőrzött, és az árusításra engedélyt adott, olvasható a sonline.hu-n.

Ha a gombaszedő csak a saját családjának szed gombát, akkor nem, ám ha már a szélesebb rokonságot és a barátokat is meghívják gombavacsorára, kötelező bevizsgáltatni a kalaposokat.

Kapcsolódó
Az ízletes rizike az év gombája 2022-ben
Lezárult az internetes szavazás.

A Nébih állásfoglalása szerint nem szabályos, ha valahol szakellenőr megnézi a gombát, majd azt máshol árusítják.

Az előírásokat az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról rendelet szabályozza. Ez alapján gyűjtött gombát piacon értékesíteni csak előzetes szakellenőri minősítéssel és folyamatos felügyelettel szabad. Tehát a piaci szakellenőr nemcsak az árusítás kezdetekor minősíti a tételeket, hanem folyamatosan felügyeli is az árusokat. Ennek az az értelme, hogy biztosan csak olyan tétel kerüljön ki az asztalokra, ami átesett az előzetes vizsgálaton.

Ezért van az a szabály is, hogy az árusítás kezdetekor kiállított és az árusítás során kötelezően a tétel mellé kihelyezett gomba-szakellenőri igazolást az árusítás befejeztével a szakellenőr visszagyűjti, azaz az árus nem viheti el magával

– áll a közleményben.

Kapcsolódó
Mitől lesznek finomabbak a gombás ételek?
Néhány apró trükk és gombás ételeink mindig finomak lesznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik