Virágzó vidékünk

Nem alkalmas fogyasztásra több forrás vize a Mecsekben

pixabay
pixabay
Van köztük olyan, amelyben az egészségre különösen ártalmas anyagok találhatók.

Ahogy arra a Baranya Megyei Kormányhivatal korábban is felhívta a figyelmet, a nyári időszakra tervezett erdei kirándulások, túrázások során sem javasolt, hogy a Mecsekben található források vizével hűsítsük magunkat, oltsuk szomjunkat, hiszen ezek minősége folyamatosan változik – írta közleményében a hivatal.

Kapcsolódó
Elveszítette gyógyvíz minősítését a füredi savanyúvíz
Bármilyen elterjedt is a híre, a balatonfüredi savanyúvíz nem gyógyvíz, korlátlan fogyasztása nem ajánlott.

A turisták által leglátogatottabb Baranya megyei források vizéből a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya rendszeresen vesz mintát. A szakemberek 31 forrás vizét mintázzák Pécs környezetében, a Mecsekben. Legutóbb kifejezetten az Orfű környékén található források vizét vizsgálták. A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a most ellenőrzött forrásvizekben az egészségre veszélyes baktériumok száma a határérték többszöröse, ezért az orfűi források jelentős része fogyasztásra nem alkalmas.

Korábban már előfordultak olyan megbetegedések, amelyeket a nem megfelelő minőségű forrásvíz fogyasztása okozott.

A vízminőség – a természeti környezet, a csapadékmennyiség, illetve a közelben esetleg megjelenő egyéb szennyező anyagok miatt – folyamatosan változó, ezért még azoknak a forrásoknak a vizéből sem érdemes inni, amelyek a vizsgálat pillanatában éppen megfelelőek voltak

– emlékeztetett Pinczkerné dr. Kassay Veronika megyei tisztifőorvos.

A szakember hozzátette: Pécs környékén ráadásul több olyan forrás is van, amelyben az egészségre különösen ártalmas anyagok találhatók, például a csecsemők, kisgyermekek számára nagyon veszélyes nitrát.

A források vizének vizsgálati eredményeit a népegészségügyi hatóság tartja nyilván, de az adatok, illetve a korábbi tájékoztatások a kormányhivatal honlapján is megtalálhatók.

Kapcsolódó
Vak huszárt és kútásót is meggyógyított a csodatévő Vas megyei kutak vize
Kánikulában még jobban esik egy kis friss, hűsítő forrásvíz, főleg olyan, amit csodatévő legenda övez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik