Virágzó vidékünk

Még tart a kárfelmérés a bükki erdőtűz pusztítása után

Horváth Csongor
Horváth Csongor
Mintegy 65 hektárnyi területen égett a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút és Lillafüred között, mely július 1-jén, péntek délután keletkezett.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai, az ózdi és a szerencsi hivatásos, valamint a mezőcsáti önkéntes tűzoltók több oldalról támadva kezdték az oltást, melyet szombaton hajnalra sikerült eloltani – ehhez hozzájárultak az éjszakai záporok is.

Kapcsolódó
Döbbenetes fotók a bükki erdőtűz pusztításáról
100 hektáron égett az erdő, azt sem tudni még, hogy az állatok hogyan vészelték túl a lángnyelvek pusztítását.

Az Északerdő Zrt. közleménye szerint a pénteken délután 16.00 óra körül keletkezett tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, összesen mintegy 65 hektáron. Nagyobbrészt bükkösökben pusztított, ahol természetes és mesterséges erdőfelújítások, valamint 100-120 éves állományok egyaránt áldozatául estek. Néhány hektár erdei- és lucfenyő is komoly károkat szenvedett.

A kárfelmérés még tart, pontos adatok csak később állnak majd rendelkezésre. Előreláthatóan napokig biztosítanak tűzőrséget a szakemberek, hogy megakadályozzák a lángok újabb fellobbanását. Sok az odvas- és holtfa, amely még most is izzik, és arra is van példa, hogy egy-egy lábon álló törzs borul ki, ezért mindenkitől azt kéri a társaság, hogy kerülje el az érintett területet. Az erdőgazdaság ezúton is köszöni az önkéntesek segítségét

– mondta Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

A tűznek áldozatul estek egykor ültetett, tájidegen fenyvesek néhány éve őshonos bükkel felújított területei, de fenyvesek, valamint a töbrök rétjeinek egy része is. A természeti kár várhatóan jelentős, többek között a fokozottan védett tűzliliom (Lilium bulbiferum), a hazánkban csak itt előforduló, posztglaciális reliktum északi sárkányfű (Dracocephalum ruyschiana) és a védett pávafarkú salamonpecsét (Polygonatum verticillatum) állományai érintettek

– tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Csalókák az amazonasi erdőtűzről keringő legfelkapottabb fotók
Számos téves információ is napvilágot látott a természeti katasztrófáról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik