Virágzó vidékünk

Nyáron ezek a legdrágább magyar városok

H Szabó Sándor
H Szabó Sándor
A legnépszerűbb hazai úti célok élén Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Balatonfüred és Budapest áll, majd Gyula, Hévíz, Szeged, Zalakaros és Pécs következik.

Az idén nyáron a legkeresettebb úti célok közül Hévíz és Balatonfüred a legdrágább, itt kell a legtöbbet fizetni átlagosan egy éjszakáért a járvány előtti, 2019-es szinthez képest, derült ki a Szallas.hu szállásfoglaló oldal legfrissebb online kutatásából.

Kapcsolódó
Dübörgő belföldi turizmust prognosztizál a szakma
A Szallas.hu szakértői legalább a járványt megelőző 2019-es évhez hasonló számokkal kalkulálnak a belföldi turizmusban.

Az MTI-nek küldött elemzés szerint a legnépszerűbb hazai úti célok élén Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Balatonfüred és Budapest áll, majd Gyula, Hévíz, Szeged, Zalakaros és Pécs következik.

2019-hez képest jelentős az árkülönbség, Zalakaroson, Gyulán, Budapesten, Hévízen idén több, mint 33 százalékkal kerül többe egy éjszaka fejenként, mint 2019-ben.

Bár Hévíz (14 449 forint) után Balatonfüreden a legdrágább egy éjszaka egy főnek, 14 444 forint, ez 2019-hez képest 6,8 százalékos emelés, ami rekordalacsony a mezőnyhöz képest. Mellette Hajdúszoboszló drágult csupán 13,8 százalékkal 2019-hez viszonyítva, a többieknél 22-35 százalékos a változás a pandémia előtti nyár áraival összevetve

– áll a közleményben.

2020-hoz képest jellemzően átlagosan maximum 15,4 százalékkal nőttek a vendégéjszaka árak egy fő részére a legnépszerűbb településeken.

Az idén nyáron minden 3. foglalás a Balaton térségébe szól a statisztikák szerint, bár nincs még teltház. Itt az átlagos éjszakánkénti ár egy fő részére idén 10 799 forint, ami 3,5 százalékos növekedés tavalyhoz képest, 2019-hez viszonyítva pedig 29,3 százalékos drágulást jelez.

A Tisza-tó térsége a nyári foglalások 2,5 százalékát teszik ki, itt Tiszafüred, Poroszló, Abádszalók, Kisköre és Sarud szállásai a legkelendőbbek. A Tisza-tónál tavalyhoz képest átlagosan 5,6 százalékkal kell többet fizetni egy főnek egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva viszont 55,1 százalékos a drágulás.

A Fertő-tó környékén Sopron messze a legnépszerűbb. A térségbe leadott foglalások a Szallas.hu nyári foglalásainak 1,5 százalékát jelentik. A Fertő-tónál 8,21 százalékkal fizet többet egy vendég egy éjszakáért tavalyhoz viszonyítva, 2019-hez képest pedig 32,6 százalékos az áremelkedés.

A Szallas.hu nyári foglalásainak 1,2 százaléka a Velencei-tó környékére szól. Velence és Gárdony szálláshelyei a legkeresettebbek. Bár a térségben tavalyhoz képest 3,29 százalékkal kevesebbet fizet egy vendég egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva ez így is 19 százalékos emelkedés

– derül ki az elemzésből.

Kapcsolódó
Vonyarcvashegyi a Balaton idei legjobb strandja
Kihirdették a Kék Hullám Zászló verseny eredményét, és a különdíjas strandokat is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik