Virágzó vidékünk

Óriáskönyvet épített egy gyomaendrődi vállalkozó

Újabb turisztikai látványossággal gyarapodott Gyomaendrőd.

A 2022-es Kner emlékév keretében Gyomaendrőd újabb turisztikai látványossággal bővült, felállították az Óriáskönyvet a Kner téren – írta a beol.hu. A könyvet Knapcsek Lajos helyi vállalkozása építette meg az elképzelések alapján.

Kapcsolódó
A könyvek templomai: lenyűgöző könyvtárak a nagyvilágból
Csodálatos könyvtárak léteznek szerte a világban, amelyekbe nemcsak kölcsönözni érdemes betérni, hanem maga a látvány is megér egy látogatást.

Gyomaendrőd képviselőtestülete a 140 éves nyomda, valamint Gyoma és Endrőd egyesülésének 40. évfordulójára az idei évet Kner emlékévvé nyilvánította. Ezt a kulturális időszakot különböző eseményekkel és programokkal igyekeznek folyamatosan színesíteni a városban.

Az Óriáskönyv felállítása az emlékév egyik előre tervezett programja volt azzal a céllal, hogy egy köztéri, a közönség számára szabadon látogatható látványosság készüljön.

Az Óriáskönyv célja, hogy emléket állítsanak a Kner családnak, és bemutassák azt a nyomda területén végbement fejlődést, amely az utóbbi 140 évben lezajlott.

Az Óriáskönyv, a Kner családot és nyomdát mutatja be, kezdve a nyomdaalapítókkal, Kner Izidorral és Kner Imrével. Megismerteti az olvasókkal a patinás nyomda alapításának és működésének történetét. Tartalmazza a 140 év során elkészült kiadványokat és tipográfiát, a Nyomdaipari Múzeumot, a Kner teret, valamint a Hősök útja hársfasor történetét.

A tervek szerint a nyári időszakban az Óriáskönyv a Kner téren marad, majd ősszel, az állagmegóvás érdekében fedett helyre szállítják.

Fotók: Facebook/Kner emlékév

Kapcsolódó
430 éve készült el a Vizsolyi Biblia
A nyomtatást Mantskovits Bálint műhelye Németalföldről kapott új betűkkel végezte, a papírt Lengyelországból hozták.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik