Virágzó vidékünk

11 mázsa halat mentettek ki egy kiszáradó soproni tóból

Közösségi összefogásnak köszönhetően sikerült a mentés.

Hazai vizeink többségéhez hasonlóan a Gida-patak tározó vízszintje is folyamatosan apadt az elmúlt időszakban. Az utóbbi 2 nap alatt több, mint 15 centimétert csökkent a vízszint, így a felgyorsult folyamat miatt azonnal  halmentésre került sor, írta meg a sopronmedia.hu.

Kapcsolódó
Kiszáradt a népszerű nógrádi tó, 50 év után megszűnt a horgászat
Annak ellenére, hogy tavaly történt egy lehalászás, maradtak még halak a vízben, amelyek sajnos elpusztultak.

A kiszáradt tóból mintegy 1100 kilogramm élő halat mentettek ki. Ezeket az állatokat a Kistómalomba, valamint az Ibolya-tóba helyezték át.

A mentés igazi közösségi összefogással valósulhatott meg.

A mentéshez szükséges szerszámaim még meg voltak, csak ki kellett bogozni és rendbetenni őket. Másnap reggel 5 órakor kezdtük el a munkát, két dobásból sikerült a halak kilencven százalékát befogni, és életben tartani. Ehhez biztosítottunk tartályt és oxigént is. Öröm volt látni, hogy ez a hatalmas mennyiségű hal megmenekül

– részletezte Liedtke Alfonz halász, aki biztosította a mentéshez szükséges hálót és szakértelmével támogatta a munkálatokat.

A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület feltett szándéka, hogy megmentsék a tavat, de ehhez első sorban nagy mennyiségű csapadékra lenne szükség.

Most, hogy kiszáradt a tó, nagyon hatékonyan tudnánk kialakítani egy mélyebb medret. Hosszútávú célunk, hogy a mesterséges viszonyok között kialakított mederrel egy hosszú távon fenntartható állandó medret alakítsunk ki.

– mondta el a horgászegyesület elnöke.

Kapcsolódó
Kiszáradt és kizöldült az alföldi tó medre
 A tó nyugati medrét mostanra szinte összefüggő, zöld szőnyegként borítja be a magyar sóballa.
Olvasói sztorik