Virágzó vidékünk

Kiszáradt a mórahalmi bivalyrezervátum tava

Fodor Szabi
Fodor Szabi
A szikes tó vízszintje az időjárástól függően változik, de közel 8 éve nem volt ilyen kevés víz a területen.

A Nagyszéksósi Bivalyrezervátumot 2008-ban hozták létre negyvenöt fiatal állattal azzal a céllal, hogy segítenek megtisztítani a nádtól a Nagyszéksós-tavat és környékét. Ma már 143 állat él az elkerített területen.

A tájvédelmi körzet szikes tava a nyolcvanas években kezdett kiszáradni, a nádas elburjánzott. A bivalyok telepítését követően a náddal borított területek jelentősen lecsökkentek, a tó nagyobb vízfelülete elősegítette a területet elhagyó madárvilág visszatérését, az itt még nem fészkelt fajok megjelenését és a tavirózsa is újra szaporodásnak indult.

Most viszont az alföldi viharvadász, Fodor Szabi lőtt a tóról olyan képeket, melyeken látható, hogy szinte teljesen eltűnt a víz.

A területre jellemző, hogy folyamatosan változik a tó vízszintje, a nyári szárazságban jelentősen apad, de ilyen kevés víz már vagy 8 éve nem volt a rezervátumban

– mondta el a Sokszínű  Vidéknek a Móra-Tourist Nonprofit Kft. munkatársa, aki kiemelte, hogy a rezervátum továbbra is látogatható, és amint hosszabb, áztató esős idő beköszönt majd, ismét megtelik vízzel a terület.

Fodor Szabi

Megtudtuk, hogy a bivalyok jól vannak, takarmánnyal etetik őket, és továbbra is kihajtják az állatokat a tó területére.

A Nagyszéksós-tó és környéke tájvédelmi körzet, így mesterségesen nem lehet beavatkozni, hogy pótolják a vizet, a kedvező időjárásban lehet reménykedni…

Kapcsolódó
Egy patak és egy tó is kiszáradt Pásztón
A Kövicses-patak vize táplálja a víztározót, melynek szintje most a felére csökkent.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik