Virágzó vidékünk

Tartályokban hordják a vizet a Mátra újranyitó turistaházába

facebook/ágasvári turistaház
facebook/ágasvári turistaház
Június közepén a vízhiány miatt bezártak, most két napra kísérleti jelleggel újra kinyitnak.

Tartályokban viszik fel a vizet egyelőre a felújított Ágasvári Turistaházba, ami a vízhiány miatt volt kénytelen bezárni június közepén. Az áramot már napelemek állítják elő, de a vízellátásnál hosszabb távon továbbra is csak a forrásvízben bízhatnak, írta a Very Important Planet.

Sajnos nem sikerült megnyugtatóan megoldani a vízkérdést, sőt azóta a Csörgő-patak is majdnem elapadt, de szombat-vasárnap kísérleti jelleggel újranyitunk, a büfé is üzemel majd. Átmeneti megoldásként tartályokban fogunk fölvinni vizet, több körben. Meglátjuk, tudunk-e így működni

– mondta a portálnak Kocsis Bea, a Mátraszentimréhez tartozó Ágasvári Turistaház társtulajdonosa.

Kapcsolódó

A kirándulók által széles körben ismert és kedvelt turistaházat – amelyet közel harminc éve egy házaspár üzemeltet – a közelében fakadó forrás látta el vízzel korábban, azonban a klímaváltozás egyre erőteljesebb hatása miatt az kiszáradt.

Az elmúlt másfél hónapban a ház energiatakarékossági felújításon esett át, kicserélték az ablakokat, és pályázati támogatásból napelemek kerültek a tetőre – aggergátor helyett mostantól ezek termelik az áramot.

Támogatást szerettek volna kapni egy kitűnő hatékonyságú, viszont költséges víztisztító- és -szűrőrendszer kiépítésére is, amellyel a ház szürekvizéből és esővízből nyertek volna újrahasznosítható vizet. Így a ház teljes közműellátását környezetbarát módon tudták volna megoldani. Azon a pályázaton azonban nem indulhattak el, ezért maradt átmeneti megoldásként a tartályos vízszállítás.

Mindenkit szívesen vendégül látunk, de szóljon előtte nekünk, mert fel kell készülnünk vízzel! A szállóvendégeink eddig is megértőek voltak a vízhelyzettel kapcsolatban, az átmenő forgalom az, ami nehezen kiszámítható

– mondta a tulajdonos.

Kapcsolódó
Történelmi szárazság, fokozott tűzveszély a Budapest környéki erdőkben is
A Parkerdő arra biztatja az erdőbe látogatókat, hogy ebben az időszakban mindenki váljon tűzőrré.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik