Virágzó vidékünk

Bámulatos fotókon a történelmi mélypontján csordogáló Ipoly

horváth zsolt
horváth zsolt
A dunai torkolatnál valójában nem is folyik már ki, csupán az amúgy szintén nagyon alacsony vízállású Duna duzzasztja vissza.

A nagy szárazságban a Duna után a mellékfolyói is apadnak, az Ipolyon már júliusban megdőlt a legalacsonyabb vízállás rekordja, írta az Időkép.

Kapcsolódó
Gyönyörű látvány a felhők alól az Ipoly és a Duna találkozása
Az agyagos hordalékkal érkező víz "megszínezi" a torkolatnál a Dunát.

Július 16-án egy 1993. augusztus 14-ei rekord dőlt meg Nógrádszakálnál, ahol a korábbi legalacsonyabb vízállás (24 centiméter) 4 centivel lett kevesebb: azon a napon éjjel 20 centire csökkent a vízszint. Érdekességként: a valaha mért legmagasabb vízállás ezzel szemben 393 centiméter volt, melyet 2010. június 4-én mértek.

horváth zsolt

Horváth Zsolt természetfotós több alkalommal megajándékozta a Sokszínű vidék olvasót gyönyörű felvételeivel, így az Ipolyéval is. A fotós augusztus 15-én az Ipoly és a Duna találkozásánál eresztette magasba drónját, és készített bámulatos felvételeket az elszomorító állapotról.

horváth zsolt

Az Ipoly folyó történelmi mélypontján van, vagyis a mérések kezdete óta nem volt ilyen alacsony a vízállás. A dunai torkolatnál valójában nem is folyik már ki, csupán az amúgy szintén nagyon alacsony vízállású Duna duzzasztja vissza. Ennek eredménye, hogy a magyar oldalról a szlovák oldalra már egy kutyasétáltató is át tudott gyalogolni úgy, hogy feltűrte a rövidnadrágját

– írta a fotók mellé Facebook bejegyzésében.

horváth zsolt
horváth zsolt

Mint megjegyezte, itt itt normál vízállás esetén meglehetősen nagy sebességgel ömlik az Ipoly a Dunába, a kialakult zátony ugyanakkor nagyon szép képződmény a levegőből nézve.

Kapcsolódó
Csodássá festi a tájat a kanyargó Ipoly Nógrádban
A legkanyargósabb 730 méteres részen 9 alkalommal haladnánk át a határon, ha mondjuk fecskének születünk és épp erre repülnénk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik