Virágzó vidékünk

Már vadásznak a nutriákra az országban

A cél az invazív faj visszaszorítása.

Mint ahogy arról korábban írtunk, terjedőben van Zala megye nyugati peremén a nutria. A hódpatkánynak is nevezett állat Dél-Amerikából származik, hódhoz hasonló, vízben élő nagytestű rágcsáló, amelyet értékes prémjéért tenyésztenek Európában, de a húsa is ehető. Magyarországra valószínűleg szlovén és horvát telepekről megszökött egyedek vándoroltak át, és itt elszaporodtak, tudtuk meg az infostart.hu oldaláról.

Kapcsolódó
Nemkívánatos faj lett a házimacska Lengyelországban
A bejelentés nagy közfelháborodást váltott ki.

A nutria elszaporodása gondot jelent, mert azokon a területeken, ahol megtelepszik és nagy állományai alakulnak ki, képes átalakítani az élőhelyet, a természetes vegetációt.

Nagy területről kipusztítja a nádat, illetve gazdasági kárt is okoz, hiszen nemcsak a természetes vegetációból táplálkozik, hanem a terményt is fogyaszthatja a mezőgazdasági területen

– mondta el Právics Márk, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nyugat-zalai tájegységének természetvédelmi őre.

A nutria az árvízvédelmi töltések oldalát is gyakran megrongálja, mikor üreget ás magának. Az inváziós fajra már vadásznak.

Vadászati módszerekkel lehet az állat terjedését megakadályozni. Ez elsősorban lelövést, illetve csapdázást jelenthet. A vadásztársaságok részéről már több helyről is érkeztek hírek, hogy puskavégre kerültek nutriák

– mondta Právics Márk.

A természetvédelmi őr kiemelte: a hazai természetvédelem számára fontos az invazív fajok elleni védekezés, ezért  ha a jogi feltételek lehetővé teszik, a nemzeti park munkatársai is csapdáznának és vadásznának a fajra, amely valószínűleg az enyhe telek miatt szaporodhatott el Magyarországon.

Kapcsolódó
Egyszerű praktikák az egerek lakásba költözése ellen
Ezt kell tennünk a nem kívánt "vendégek" látogatása ellen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik