Virágzó vidékünk

Megáldották a gazdák terményeit Bogárzón

facebook / Bogár-zoom
facebook / Bogár-zoom
Élő néphagyomány.

A Makó környéki tanyavilág lakói terményáldással és gazdatalálkozóval ünnepeltek Bogárzón – írta a Délmagyar.

Kapcsolódó
Kék színben álmodták újra a 250 éves tanyát Bogárzón
Bogárzón a Kék Tanyában él Nóra, aki hagyományőrző kézműves.

Október közepén országszerte hagyományosan összegyűlnek a vidék lakói, hogy kifejezzék hálájukat az idei termésért. Bogárzón az aratáshoz és terményáldáshoz kapcsolódó rendezvényt már ötödik alkalommal rendezték meg. A megkapó szépségű templomhoz a Dunántúlról és Pest megyéből is érkeztek vendégek.

A szeptember, október hónapok a földekről a gabonák, zöldségek gyümölcsök betakarításának az ideje. Régen a családokban, ilyenkor ősszel mindenki kivette a részét a mezőgazdasági munkából, majd a szüret befejezése után a templomban hálát adtak a Jóistennek a sok termésért, terményért.

facebook / Bogár-zoom

Jelenleg Bogárzón 25 család lakik, a Makó környéki tanyavilágban pedig mintegy kétszáz. A helyi földművesek, gazdaköri tagok az évszázados hagyományokat a mai napig ápolják. A gazdák az idei alkalomra is elhozták jelképesen a terményeiket. 

facebook / Bogár-zoom

Bár az idei évben az aszály óriási pusztítást végzett a földeken, a gazdág bizakodnak. A napot az agrárkamara által szervezett gazdafórum és kulturális műsor tette színesebbé, és elhozták portékáikat a helyi kézművesek, termelők is Bogárzóra. A gazdakör bográcsos ebéddel is megvendégelte a rendezvényre érkezőket.

Kapcsolódó
Bertalan napján elillan a nyár
A mai napot őszkezdő napnak, az őszi szántás-vetés kezdőnapjának, a kánikulát végző napnak tartja a néphagyomány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik