Virágzó vidékünk

Lipicai lovakat árvereznek el Szilvásváradon

Facebook/Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
Facebook/Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
Egymillió forint alatt húszezer, egymillió fölött ötvenezer forintos lépcsőben folyik majd a licit.

Évjárati lipicai kanca – és méncsikók felvezetése és értékesítése történik szombaton és vasárnap a Szilvásváradi Ménesgazdaság fedeles lovardájában. Húsz darab lipicai ló kerül kalapács alá október 22-én és 23-án a 23. Őszi Lipicai Lóárverésen.

A rendezvényhez minden nap lovasbemutatók kapcsolódnak, szombaton ünnepi megemlékezést tartanak Csipkéskút megalapításának 70. évfordulója alkalmából – tájékoztatta a Heolt a ménesgazdaság.

Egy ilyen rendezvényen egyrészt azt nézik meg, mire van kereslet a piacon, másrészt népszerűsítik vele a Bükkben otthonos lófajtát, a lipicait.

Idén több belovagolt ló is gazdára találhat.

A ménesgazdaság közleményében kiemelte: a lipicai az egyik legnemesebb lófajta, amely intelligenciájával, kitartásával, szervezeti szilárdságával és mindenekelőtt teljesítményével is kitűnik a társai közül. Az elmúlt két évtizedben számos lipicai ló talált gazdára hazánkon kívül a világ számos kontinensén, köztük a dél-amerikai Chilében is. Európán belül kiemelkedően sok egyed került Dániába.

A hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján dolgozták ki a ménesgazdaság árverési szabályzata, amely szerint egymillió forint alatt húszezer, egymillió fölött ötvenezer forintos lépcsőben folyik a licit.

A ménesgazdaság

A ménesgazdaságot – mai nevén Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad – 1953-ban alapították Szilvásváradi Állami Gazdaság néven, az első lovak azonban 70 esztendeje, 1952-ben érkeztek a Bükk-fennsíkon fekvő Csipkéskútra. Elsődleges feladatuk a magyarországi lipicai törzstenyészet fenntartása és helyének megtalálása a 21. század lovas életében.

A lipicai a világ egyik legrégebbi kultúrló fajtája, melyet 1580 óta tenyésztenek. Napjainkban az állatállomány létszáma 300 egyed, köztük 65 törzskanca és 15 fedezőmén látja el a tenyésztési feladatokat.

Ezzel az egyedszámmal a világ legnagyobb lipicai ménesei közé tartozik. A ménes genetikai értékei mellett a speciális felnevelési forma teszi szinte egyedülállóvá az állományt, ezért kerülhetett ki tőlük több világhírű egyed.

Kapcsolódó
Felélénkült a vita a lipicai ló eredetéről
Két ország is a magáénak vallja, nemzeti szimbólumként tekintenek az állatra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik