Virágzó vidékünk

Helyreállítottak egy elbillent gólyafészket Baranyában

Pixabay
Pixabay
A fészekben így tavasszal biztonságosan költhetnek a telelésből visszatérő madarak.

Egy balesetveszélyes gólyafészket tettek rendbe a nemzeti park szakemberei és az E.ON. munkatársai – írta a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A fehér gólya életét a szemünk előtt éli, többségében a települések villanyoszlopain fészkel. A fészkek biztonságossá tétele fontos feladat, hiszen a vezetékekre épült fészkekben nagy az áramütés veszélye. A több mázsás fészkeket országszerte egy erre a célra tervezett magasítóval a vezetékek fölé emelik.

Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A magasítóra épített, több méteres gólyafészkeket a madarak minden évben tatarozzák, új réteggel növelik, így időnként előfordul, hogy a fészektartón túlnőtt építmény elbillen. A baranyai Zók községben is ez történt, a fészek egyik oldala rászakadt a vezetékekre.

A területen illetékes természetvédelmi őrkerület-vezető és az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. szakemberei egy emelőkosaras daru segítségével eltávolították a fészek lelógó, veszélyessé vált részét. A helyreállított fészekben tavasszal biztonságosan költhetnek a telelésből visszatérő gólyák.

Kapcsolódó
Fészket épített a természetvédelmi őr a hazatérő gólyapárnak Szegeden
Az évek során olyan méretűre és súlyúra nőtt egy villanyoszlopra rakott gólyafészek, hogy az áramszolgáltató veszélyesnek ítélte, ha ott marad.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik