Virágzó vidékünk

Csornán alkották meg az ország legkreatívabb karácsonyi dekorációját

tóth attila
tóth attila
Olyan ünnepi díszeket kapott a város, amely egyrészről túllép a villogó fényfüzérek sémáján, másrészről több helyszínen is felépültek egyedi, utcai attrakciók.

Már nem először díszíti fel különleges installációkkal a várost egy kreatív csapat, amely egy önkormányzati cég munkatársaiból áll, akiket helyi civilek segítenek és korábban már mi is beszámoltunk egy nagyon ötletes húsvéti dekorációjukról.

Galéria
tóth attila

A múlt héten hatodik alkalommal sikerült adventi díszítéseket felépítenünk városunkban, és az a töretlen lelkesedés, amit évről-évre a lakók részéről tapasztalunk, minket is folyamatosan arra inspirál, hogy mindig egy kicsit megújult, igényesen elkészített dekorációval kedveskedjünk nekik, és az idelátogatóknak az adventi időszakban is

– nyilatkozta a Sokszínű Vidéknek a kreatív csapat tagja, Burus Éva városüzemeltetési koordinátor, aki némi pontosítást fűzött felvetésemhez, miszerint ők a szó szakmai értelmében nem egy kreatív osztály munkatársai, hiszen a városüzemeltetési cég adminisztrációs és fizikai feladatait látják el, amit kicsit próbálnak háttérbe szorítani abban a két hétben, mikor a díszítési munkálatokat végzik.

tóth attila

Az első hét az előkészületeké (koszorúk, csokrok készítése, girlandok fenyőággal való borítása, festés, ragasztás stb.), a második hét pedig az installációk kihelyezésével, összeállításával telt. De a tervezési szakasz, szinte egész évben zajlik, nyitott szemmel járunk, szörfözünk az interneten új ötletekért és már az őszi díszítés elkészítése után nekiállunk az adventi tervek összeállításának

– tette hozzá Éva.

tóth attila

Mindig figyelünk arra, hogy minden évben legyen egy kicsi újdonság, akár a már meglévő dolgok átalakításával, helyszínváltással vagy új dekoráció készítésével. Az idei év talán az eddigi legletisztultabb dekoráció, szinte csak természetes anyagokkal dolgoztunk, visszafogott színvilággal. Ez az ünnepi díszítés épp attól lett különleges, hogy nem olyan harsány és mégis szép. Idén fából készültek csillagpadok is, illetve egy pavilon csillag alakú tetőszerkezettel.

Szabados Tibor

A városközpontban négy különböző helyszínen várják a látogatókat az ünnepi installációk. A Mártírok terén áll a koszorú, illetve egy gyerekvilágot idéző tér, kisvonattal és macis szekrénnyel. A Szent István téri park déli részén – ami a díszítés fő helyszíne is – egy berendezett kis szobarészlettet láthatunk paddal. A Városháza téren a szokásos trabantszán világít, és ez az új csillagpadok helye is. Az Erzsébet királyné utca elején baldachinos kuckóban lehet fotókat készíteni, itt fatörzsből készült párnázott kiülők és tűzrakóhely is van.

tóth attila

Évától megtudtuk azt is, hogy már évek óta egy szélesebb összefogással készül a dekoráció. A Vilmos Park Kft. munkatársain kívül helyi civilek és vállalkozók is segítenek, ha bármilyen kiegészítő elemre vagy épp fenyőágakra van szükség. De volt olyan cég, aki saját alkalmazottjának a munkáját ajánlotta fel, egy másik pedig a padok elkészítésében segített, egy harmadik a villanyszerelési munkálatokban.

tóth attila

Aki teheti és a környéken jár, tegyen egy kerülőt Csorna felé, érdemes élőben is megnézni az alkotásokat, melyek 2023. január 6-ig, Vízkeresztig állnak majd. Utána a tavaszi, húsvéti díszítés tervezése, szervezése kezdődik, nyáron pedig tengerparti hangulatot varázsolnak majd a főtérre, amit szeptember környékén egy szüreti, őszi hangulatú díszítés követ.

A képgalériákban látható fotókat Tóth Attila készítette.

Kapcsolódó
Hatalmas Rubik-kocka díszíti Csorna egyik körforgalmát
Egyedi megoldást választott a városüzemeltetés a körforgalom megszépítésére.
Olvasói sztorik