Virágzó vidékünk

Telelésre készülnek a túzokok az alföldi pusztán

szegedi fruzsina/kmnpi
szegedi fruzsina/kmnpi
Egyelőre jellemzően külön csapatokban mozognak a kakasok és külön a tojók.

Telelésre készülődnek, szorgalmasan táplálkoznak a zöldellő repcetáblákon a túzokok a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin, már csapatokba álltak, írja a nemzeti park weboldala.

A hazai túzokállomány csaknem fele, mintegy 675 példány a Körös-Maros Nemzeti Parkban él. Itt három állományról beszélhetünk: a legnépesebb 587 madár a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, a Kis-Sárréten 70, míg a Csanádi pusztákon 18 túzok volt a legutóbbi (tavaszi) szinkronszámláláskor. Számuk azóta az idei szaporulattal is növekedett.

A tél beálltával a Dévaványai-Ecsegi pusztákon a túzokok már csapatokba álltak. Megfigyelhető, hogy külön csapatokban mozognak a kakasok és külön a tojók, az idei fiókáikkal együtt, de ha a madarak jó táplálkozóterületet találnak, vegyülhetnek is. Ez történt december 1-én Gyomaendrőd közelében, ahol egy szép repcetáblán egy 144 egyedből álló túzokcsapatot lehetett megfigyelni, ahol a kakasok is a tojók közelében tartózkodtak. Ez volt az idei télen eddig megfigyelt legnépesebb csapat.

széll antal/KMNPi

A túzokok fő téli tápláléka a repce, így legnagyobb eséllyel a repcetáblákon pillanthatjuk meg őket. Éjszakázni a nagyobb pusztaterületekre járnak. Idén az őszi esőknek köszönhetően optimálisak voltak a repcék kelési és növekedési feltételei. Így minden klasszikus telelési régióban jó minőségű, megfelelő magasságú és sűrűségű repce várja a túzokokat

– írja a weboldal.

A Csanádi pusztákon az állomány az idei szaporulattal együtt 26 példányra növekedett. December első napján a Montág-pusztán tartózkodtak és már csapatba álltak, külön a kakasok és külön a tojók a fiatal madarakkal. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság lucernaföldjein és a környező repceföldeken táplálkoztak.

A Kis-Sárréten élő túzokállomány a korábbi évekhez hasonlóan most is a határ túloldalán, Nagyszalonta térségében tartózkodik már, ott tölti a telet, s majd tavasszal térnek vissza. Az ottani gazdag lucerna és repceföldeken táplálkoznak. Köztük van az a fiatal példány is, amely az idén kapott műholdas jeladót.

Kapcsolódó
Okos megoldással védik a túzokokat a Dunántúlon
Földkábeleket fektetnek légvezetékek helyett az E.ON szakemberei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik