Virágzó vidékünk

Hetedszer repült be ilyen madár az országba

Flickr
Flickr
Kuhit először figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park területén. Az idős madár egy mezei pockot zsákmányolt.

Magyarországon rendkívül ritkán előforduló madarat észleltek Békéssámson határában, írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A ritka ragadozó egy kuhi volt, mely Dél-Európában és Észak-Afrikában költ. Hazánkban először 2012 augusztusában, a Fejér megyei Csákváron figyeltek meg egy példányt. A mostanival együtt mindössze hét alkalommal bukkant fel Magyarországon, legtöbbször a tél eleji időszakban.

A kuhi tetszetős, hamuszürke tollazatú, vörös szemű ragadozó madár, mely szeme körül fekete maszkot visel. A most fotózott öreg példányt két alkalommal is megfigyelték.

A kuhi kis testű ragadozó, testmérete a vörös vércsééhez hasonló, leginkább kisemlősökkel táplálkozik.

kmnpi / Csibrány Balázs

A kuhi jellegzetes szárnytartással vadászik, a vércsékhez hasonlóan, a levegőben szitálva keresi a zsákmányt. Gyakran csak kitárja „V” betű alakban a szárnyait és lebeg a levegőben, erről könnyen felismerhető.

A ragadozó először december 13-án bukkant fel a Tótkomlós és Hódmezővásárhely közötti műút közelében, második alkalommal két nappal később, ugyanazon a helyen észlelték. Egy kis akácfacsoport egyik fáján üldögélt, majd vadászni indult. Szárnyait „V” alakra tárva pásztázta a terepet, s a második lecsapásnál már sikerrel is járt: egy mezei pockot zsákmányolt.

Kapcsolódó
Hatodszor láttak ilyen madarat Magyarországon
Nagykörű közelében egy akácosban pihent meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik