Virágzó vidékünk

Térképen rögzítik a kivadult kaktuszokat

Pixabay
Pixabay
A térképen jelzett állományok egy részének felszámolása már megtörtént.

Egy éve hozta létre Kelemen András a Kaktuszok a természetben elnevezésű Facebook oldalt abból a célból, hogy kiderítse, hol fordulnak elő kaktuszok a természetben hazánk területén.

Az oldalon az emberi kontroll alól kiszabadult, és lakott területeken kívül található kaktusz előfordulásokról gyűjtenek információkat. A cél, hogy az inváziójuk kezdeti fázisában védekezhessenek a kaktuszok ellen, így segítve a jövő természetvédőit.

Facebook / Kaktuszok a természetben

Egy év alatt Magyarországon 76 olyan helyszínre derült fény, ahol a kaktuszok megtelepedtek a természetben. A helyszínek közül 7 területen több faj is előfordul, így a természetben megjelent kaktuszpopulációk száma legalább 89.

A legtöbb állomány a Duna-Tisza közén van, de a Dunántúlon is sok előfordulást észleltek. Az Északi-Középhegységből, és az Alföld tiszántúli területeiről viszont csak nagyon kevés állomány ismert. Vannak olyan állományok is, amelyek pontos megjelenési helye bizonytalan.

Pixabay

Kelemen András célja, hogy tájékoztassa a nemzeti park igazgatóságok szakembereit az összes feltárt előfordulásról, és így felgyorsulhassanak a fajok visszaszorítására irányuló tevékenységek. Néhány, a térképen jelzett állomány felszámolása már meg is történt, egy ilyen eseményről mi is írtunk már korábban.

Aki alaposabban szeretné megismerni és nyomon követni a hazai invazív előfordulásokat, annak célszerű az oldalt követni a Facebookon.

Kapcsolódó
Agresszívan terjedő fügekaktuszt irtanak a Vértesben
Ezt a télálló fügekaktuszt Bulgáriában már veszélyes inváziós fajként és legelőgyomként tartják számon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik