Virágzó vidékünk

Január 19-én eldől a Miskolctapolca Barlangfürdő sorsa

Facebook/Miskolctapolca Barlangfürdő és Aquaterápia
Facebook/Miskolctapolca Barlangfürdő és Aquaterápia
A barlangfürdő üzemeltetője az önkormányzat elé terjeszti az üzleti tervet.

A Miskolctapolca Barlangfürdőt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. elkészített üzleti terve alapján január 19-ei ülésén dönt a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt., hogy kinyit-e újra – és ha igen, mikor – a népszerű, Európa hírű fürdőkomplexum – írta meg a Boon.

Ahogy arról mi is beszámoltunk a barlangfürdő bezárását – a Selyemréti Strandfürdővel és az Ellipsum Élményfürdővel együtt – október 3-án jelentette be a város, jelezve: a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságának gazdasági alapú döntése volt, hogy – a megnövekedett energiaárak miatt – lakat kerüljön a Miskolci Fürdők Kft. által üzemeltetett három fürdőre. A Selyemréti Strandfürdőt és az Ellipsumot azonnal hatállyal bezárták, utóbbi azzal az indokkal, hogy megkezdődnek a garanciális javítások. Ezeket egy hét ráhagyással, október 10-én követte a Miskolctapolca Barlangfürdő.

A barlangfürdő bezárásának nagyon rossz visszhangja volt a fürdővendégek, a tapolcai szállásadók és vendéglátók körében. Ennek hatása is volt, hogy az újra nyitás lehetőségről, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közbenjárásával tárgyalásokat kezdett a városvezetés az érintett helyi vállalkozókkal. A megállapodás az volt, hogy a Barlangfürdő 2023. január 8-ig történő működtetéshez szükséges mintegy 60 millió forintot összeadják a felek.

Az önkormányzat a városvédelmi alapból járul hozzá a működéshez, a helyi vállalkozók pedig összességében 20-25 millió forintot ígértek. Veres Pál polgármester jelzése szerint végül a város mintegy 42 millió forinttal járult hozzá a barlangfürdő üzemeltetéséhez. A 20-25 millió forint helyett a helyi vállalkozók jóval kevesebbet, alig 6 milliót adtak össze.

A fürdő január 9-e óta ismét zárva tart, mert elvégzik a barlangfürdőben az ilyenkor megszokott karbantartási munkákat.

Veres Pál jelezte a Barlangfürdő 2023. január 8-i leállása kapcsán, hogy a Miskolci Fürdők Kft. szokásos éves karbantartása várhatóan január végéig tartanak. A Miskolci Fürdők Kft. pedig azt a feladatot kapta, hogy a jelenleg ismert energiaárakkal dolgozzon ki egy a Barlangfürdőre vonatkozó üzleti tervet. Ennek ismeretében lehet dönteni arról, milyen módon üzemeltethető tovább a fürdő.

A beterjesztett számok alapján a Miskolc Holding Zrt. igazgatósága a döntést a január 19-én esedékes ülésén hozza majd meg.  

Az önkormányzat vezetése számára egyértelmű az a várospolitikai cél, hogy – amennyiben lehetséges – a karbantartás után nyisson ki újra a Barlangfürdő. Veres Pál jelezte, hogy az önkormányzatnak az igazgatóság január 19-i döntése után még lesz lehetősége arra, hogy – amennyiben a nyitással kapcsolatban negatív döntés születik – saját eszközeit mozgósítva változtasson azon.

Kapcsolódó
Végleg bezár Sopron ikonikus szállodája
Azt írták, hogy a megmagyarázhatatlan ár- és energiakáosz miatt irreálissá váltak az anyagi terhek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik