Virágzó vidékünk

Védetté nyilvánítanak egy földterületet Baján a sáfrányok miatt

Bácskai Napló/Kelemen Áron
Bácskai Napló/Kelemen Áron

Baja déli határában, a Mathiasz utcát elhagyva, az egykori vasúti töltés mentén fennmaradt a tarka sáfrány néhány ezres példányszáma. A terület városi tulajdonban van és már elindult az eljárás, hogy helyi védelem alá helyezzék a sáfrányok élőhelyét.

Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre arról tájékoztatta a Baja Hangját, hogy régóta ismert állománya ennek a fajnak a Mathiász utcai terület, és bár Baja határában több helyen is előfordul a növény, ez a leglátványosabb és leginkább megközelíthető.

Jelenleg előkészítés alatt van a terület helyi védelme, ennek készül a megalapozó dokumentációja és a kezelési terve, amely kimondottan a növény megóvását és a faj fennmaradását célzó élőhelykezelési beavatkozásokra fog törekedni

– mondta el a lapnak a természetvédelmi őr.

Bácskai Napló/Kelemen Áron

Valamiféle természetvédelmi kezelést mindenképpen kell majd végezni itt a sáfrány fennmaradása és szaporodása érdekében. Kora tavaszi növényként az árnyékolást annyira nem kedveli, olyankor tud virágozni és beporzódni, amikor még nincs lomb a fákon. Alapvetően ez gyepes élőhely, de vannak rajta kisebb cserjék, akácok, amelyek eltávolításával jelentős mértékben segíteni tudják a növény terjedését, továbbá a lágyszárú növényzet évi egyszeri kaszálása (nyári-őszi időszakban) szintén azt eredményezi, hogy a sáfránynak nem lesz konkurenciája, a fűavar nem tud befilcesedni, így fennmarad a maradék állomány.

A természetőr hozzátette, hogy amint önkormányzati rendeletben kihirdetik a védelem tényét, utána majd tájékoztató tábla kihelyezésével hívják fel erre a lakosok figyelmét, de a tervek között szerepel túrák szervezése is a területre, amelyet a taposási károk megelőzése érdekében kerítéssel vagy oszlopokkal körbe is kerítenek majd.

A helyi védelembe vétel bármely védett faj számára annyit jelent, hogy biztosítja az élőhely háborítatlanságát a szaporodáshoz. A szakmai megalapozó eljárás utána születik majd meg a természetvédelmi rendelet. Bízunk benne, hogy ez még idén megtörténik

– nyilatkozta a lapnak dr. Pápay Mária jegyzői referens.

Bácskai Napló/Kelemen Áron

A tarka sáfrány egyike a legkorábban nyíló növényeinknek, a nősziromfélék családjába tartozik. Az enyhe tél miatt akár már január közepén is virágozhat március közepéig, tehát mintegy két hónapig lehet találkozni nyíló töveivel. Alapvetően zártabb homoki gyepek, löszpuszta gyepek faja, országosan elterjedéssel, sőt Európa több országában is megtalálható. Védett növény, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Kapcsolódó
Korán kinyíltak az első krókuszok a Duna-Tisza közén
A tarka sáfrányok leggyakrabban február közepén-végén, március elején szoktak virágozni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik