Virágzó vidékünk

Előbújt az Alföld törékeny vadvirága

Filotás Zoltán/KNPI
Filotás Zoltán/KNPI
Napsütésben igazán pompás látvány.

Hála a sok napsütésnek, a téltemető és a hóvirág után virágzásnak indultak a tarka sáfrány állományai a Duna-Tisza közén. Ezt apró, törékeny, hagymás növény elsősorban homoki tölgyesekben, száraz homokterületek sztyepprétjein található, de élőhelyei fogyatkozásával gyakran az azok helyén létrehozott mesterséges nyarasok, akácosok alatt lehet rábukkanni, írja a Kiskunsági Nemzeti Park weboldalán.

Kapcsolódó
Szigorú szabályok szerint gyűjthető a medvehagyma a Mecsekben
Egyéni szükségletre naponta két kilogramm szedhető.

Elsősorban mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. Szép állományai vannak többek között a Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Területen, Kelebia és Ásotthalom környékén, a Nyárlőrinci-erdőben vagy Császártöltés mellett, a Kiscsalai-löszpart lankáin.

A növény magassága alig 4-8 centiméter; sötétzöld levelei nem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg pl. a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik.

Filotás Zoltán/KNPI

Az apró, törékeny növény virága néhány napig virágzik csak, aztán elnyílik, így tömeges virágzását csak 1-2 hétig lehet megcsodálni. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyéként szirmait összecsukva tartja. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft, így gyűjtése és károsítása tilos!

Kapcsolódó
Ez a vadvirág alig 10 helyen él az országban
Virágozni kezdett a hazánkban védett növény.
Olvasói sztorik