Virágzó vidékünk

Tengernyi tőzikéből virágszőnyeget szőtt a tavasz

Facebook / Fertő-Hanság Nemzeti Park
Facebook / Fertő-Hanság Nemzeti Park
Dübörög a tőzike szezon.

Néhány nap alatt valóságos szőnyeg növekedett fehér szirmokból a csáfordi erdőben.

A közelmúltban beszámoltunk arról, hogy kinyílt az első tőzike a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik legszebb erdejében. Most a nemzeti park munkatársai újabb friss hírekkel szolgáltak a pompás virágzásról.

A Tőzike-tanösvényen bárki megcsodálhatja a páratlan csodát, mely tél végén évről évre megörvendezteti a csáfordi erdőjárókat.

Facebook / Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Tőzike-tanösvény célja a kiemelkedő természeti értékekkel bíró csáfordjánosfai erdő élővilágának, kialakulásának, történetének bemutatása. A tanösvényt főként az évnek ebben a szakában, a tavaszi tőzike virágzásakor érdemes felkeresni, de egész évben számos élményt nyújt sokszínű növény- és állatvilágával.

A tanösvény táblákon olvasható információk mellett a terület és élővilágának játékos interaktív bemutatását segíti egy a telefonra letölthető e-tanösvény (Répce ösvény) tartalom is. Ez a Digitális Vándor alkalmazásban nyitható meg.

Évszázadokon át a rendszeres elöntések miatt nem szántották a mély fekvésű Répce menti területeket, ezért maradhatott meg a természetközeli erdőtársulás és a tőzikés erdő.

A csáfordjánosfai erdőt 1955-ben védetté nyilvánították, majd 1999-ben felügyeletét a Fertő-Hanság Nemzeti Park vette át. A területen a pusztuló, kidőlt fák helyét átveszi a természetes újulat, mely az idős fák magszóródásából csírázik.

Az elpusztult fákat nem szállítják el, mert az erdei életközösségben fontos szerepük van. Táplálékot, élőhelyet biztosítanak sok élőlénynek. Az odvas fákban menedékre találnak a madarak és a denevérek.

Kapcsolódó
Mesélő tavaszi erdő a Kerka folyó ölelésésben
Csodálatos hófehér és kék szőnyegként virítanak a vadvirágok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik