Virágzó vidékünk

Speciális madárvédelem a Dunakanyarban

Facebook/E.ON
Facebook/E.ON
Fontos táplálkozási és vonulási terület lett biztonságosabb a madarak számára.

Újabb 3 kilométeres elektromos hálózati szakaszt tettek madárbaráttá az Esztergom, Pilismarót, Dobogókő területén. Ezzel már 12 kilométernyi szakasz lett biztonságos a madarak számára – közölte honlapján az E.ON. Ez a térség fontos táplálkozóhelye és vonulási útvonala a fehér és a ritka fekete gólyáknak.

Az E.ON a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi Mentőközponttal együttműködve 2017 óta dolgozik a Dunakanyarban lévő villanyoszlopok madárbaráttá tételén. A most megvalósult projekt során újabb 14 oszlopra kerültek fel a madarak életét megóvó, speciálisan kialakított, biztonsági eszközök, az úgynevezett beülésgátlók. Ezzel összekapcsolták a korábban létrehozott 4,5, illetve 4,9 kilométer hosszú szakasz között, így a térségben 12 kilométerre bővült a madárbarát hálózat hossza.

A Dunakanyar árterülete egyre népesebb madárcsapatokat lát vendégül a fészkelés, illetve a vonulást megelőző gyülekezés időszakában. A védett fehér gólyák mellett felbukkan néhány fekete gólya is: Pilismarót és Dömös között, valamint Dunabogdány és Esztergom közelében is fészkel egy-egy feketególya-pár. A terület a fehér gólyák fontos vonulási útvonala is.

Az oszlopokra felszerelt madár beülésgátlók felszerelésével a nagy szárnyfesztávú madarak hathatósan távol tarthatók a vezetékektől, a kisebb madarak pedig biztonsággal ülhetnek fel a kereszttartókra. A korábban felerősített beülésgátlóknak köszönhetően 2020 óta nem regisztráltak a madárbarát oszlopokon madárelhullást. Az oszlopok átalakítása oltalmat jelent a területen honos macskabaglyok, valamint a magas leshelyet kereső nappali ragadozómadarak, így az egerészölyvek, réti héják vagy a vörös vércsék számára is.

Kapcsolódó
Lottóötöst ér egy madárbarát kert
Hatalmas öröm megfigyelni a sok fajta madarat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik