Virágzó vidékünk

Derekasan dacol a kunsági széllel egy különös naprózsa

wikimedia commons
wikimedia commons
A heverő naprózsa sárga virágai a reggeli órákban nyílnak, és hamar elhervadnak.

Különös növényről tudósított a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook bejegyzése. A délies eredetű, arasznyi törpecserje a heverő naprózsa (Fumana procumbens) egy példánya volt.

Az aprócska növény jól tűri a szárazságot, a kiskunsági buckahátak nyílt homokpuszta gyepein érzi otthon magát. A képen látható, széllel dacoló példány a keleti bonsai-okat idézi.

A mindössze 5-10 centiméter magas törpecserje a homokon, vagy más helyeken a sziklafelületeken hever, és alig észrevehető.

A nyílt homokpusztagyepek érzékenyek az intenzívebb legelésre, mivel a felnyíló növényborítás hatására a defláció (szélerózió) a futóhomok öntörvényűségének ad lehetőséget. Bár március elején még kevésbé látványos a kiskunsági homok, a buckák növényvilágának pompája májustól kiteljesedik.

Wikipédia

Nyár elején a buckaoldalak a homoki árvalányhajtól hullámzanak, és a nyílt homokfelszíneken ezrével virítanak a báránypirosító égszínkék virágai. A buckákon sárgás szirmokkal tündöklő pozsgás homoki varjúháj mellett a heverő naprózsa is ilyenkor mutatja meg teljes pompáját.

Az élénk sárga virágú törpecserje hazánkban védett faj.

Kapcsolódó
Szirmot bontott a tyúktaréj a Kiskunságban
A liliomfélék családjába tartozó évelő, hagymás növény leginkább a száraz gyepeken érzi jól magát, most a Baksi-pusztán figyelhetjük meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik