Virágzó vidékünk

Kutyadöglesztőfű virágaitól pettyes a Kiskunság

knp.hu/Kiss Mónika
knp.hu/Kiss Mónika
Szirmot bontott hazánk egyik legmérgezőbb növénye.

Az Alföldön is szirmot bontott az őszi kikerics – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Békakontyot találtak az alföldi pusztaságban
Az orchideák közül ez az első megfigyelt példány.

Az őszi kikericsnek, népies nevén kutyadöglesztőfűnek, szinte minden része mérgező, el is kerülik a legelő állatok.

Az őszi kikerics domb- és hegyvidékeinken viszonylag gyakori növény, az Alföldön már kevésbé. A Duna-Tisza közén a Turjánvidék és az Őrjeg üde láprétjein, mocsárrétjein és láperdei tisztásain járva találkozhatunk ezzel a hagymás növénnyel. Augusztustól októberig virágzik, rózsaszín pettyekkel teleszórva a tájat. A növény ebben az évszakban teljesen levéltelen, a levelei és a toktermése tavasszal jelennek meg.

knp.hu/Kiss Mónika

Zöld leveleit a legelő állatok elkerülik. A szénába keveredő száraz levelek mérgezést okoznak, az állatok 2-3 napon belül elpusztulnak. A kecskék és a juhok kis mennyiségben fogyaszthatják leveleit, azonban a mérgező anyagok a tejbe is bekerülnek, így súlyos tüneteket okozhatnak az embereknél.

Az őszi kikerics érett magja kolhicin nevű alkaloidot és sok zsírosolajat tartalmaz, veszélyessége miatt (sejtosztódást gátló erős méreg) gyógyászati jelentősége csökkent. A kivonatból előállított kolhicint sejtméret-növelő hatása miatt növénytermesztésben tömegnövelőként valamint nemesítéshez, fajtaváltozatok előállítására használják.

knp.hu/Kiss Mónika

Aki szeretne gyönyörködni a virágzó őszi kikericsekben, tegyen egy sétát Páhin, az Orchidea tanösvényen. A tanösvény elején található réten meg lehet találni a kikericseket is.

Kapcsolódó
Csillagvirágok nyomába erednek a Nyírségben
A szépséges virágállományt minden évben ellenőrzik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik