Virágzó vidékünk

Szombaton újraindul a Zselici Csühögő

Facebook/Almamelléki kisvasút
Facebook/Almamelléki kisvasút
A 122 éves almamelléki kisvasúton teljesen felújították a vasúti pályát, új kültéri, fedett váróteremet hoztak létre és a vasútállomás épületében a kiállító teret is újragondolták.

Tavaly év elején zárt be egy időre a Zselici Csühögő, mivel az almamelléki kisvasút pályája az elmúlt évtizedek alatt erősen elavult – olvastuk a Bama hasábjain.

Az első ütemben az állomás épülete újult meg, majd tavaly elkezdődött a pálya korszerűsítése, felújítása, amelyre a magyar kormánytól 340 millió forint támogatás kaptunk, ehhez 70 millió forint önrészt biztosított a Mecsekerdő Zrt.

– említette lapnak az ünnepélyes átadó előtt Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepélyes átadón Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Mecsekerdő Zrt. mindig jól használja fel az elnyert forrásokat, ez a mostani beruházáson is látszik. Az államtitkár hozzátette, hogy idén a Zselic csodálatos területét népszerűsítik, illetve kiemelte, hogy az induló kerékpáros vándortábor is a Zselic gyönyörű dombjai között halad majd.

A hat kilométeres szakaszon mintegy 25 percen át kanyargó szerelvényeivel a “Zselici csühögő”, hivatalos nevén az Almamelléki Állami Erdei Vasút az ország két 600 milliméteres nyomtávú kisvasútjának egyike; a másik a Börzsönyben, Kemencén található. Története a 20. század elejére nyúlik vissza: az 1900-ban épült Kaposvár-Szigetvár vasútvonalhoz Biedermann Rezső egy évvel később építtetett keskeny nyomközű vasútvonalat.

Az egykor Almamelléket, Lukafát és Sasrétet összekötő hálózat elsősorban az itt kitermelt fa nagyvasúthoz szállítására szolgált, de komoly személyforgalmat is bonyolított, például a környékbeli gyerekek ezzel közlekedtek a Sasréten létrehozott iskolába.

A március 11-től hétvégén és ünnepnapokon 10 és 16 óra között közlekedő turistalátványosság menetrendjéről, illetve a jegyárakról a www.mecsekerdo.hu oldalon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó
Megújul a 120 éves Zselici Csühögő
Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül már csak kettő üzemel 600 milliméter nyomtávolságon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik