Virágzó vidékünk

Megújul a 120 éves Zselici Csühögő

Mecsekerdő Zrt./Facebook
Mecsekerdő Zrt./Facebook
Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül már csak kettő üzemel 600 milliméter nyomtávolságon.

120 éve üzemel rendkívüli népszerűséggel a Zselici Csühögő, melynek felújítási munkálatai 2022 elején kezdődnek meg. A Kisvasutak Baráti Köre tagjai 2021. decemberében még tettek egy utolsó utat a legendás vasúton, mielőtt pihenőre vonul a felújítás miatt, írja a mecsekerdo.hu.

Kapcsolódó
Megújult a lillafüredi erdei vasút
A teljes korszerűsítés a tervek szerint 2022-ben fejeződik be.

Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül csak a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Almamelléki Állami Erdei Vasút üzemel 600 mm nyomtávolságon. Ez utóbbi a Zselici Csühögő, amely idén ünnepelte 120 éves születésnapját.

1976 végéig jelentős áruszállítás is folyt a vonalon. Mára a Dél-Dunántúlon a Zselic dombjai között található, több mint egy évszázados vasúti pálya erősen elavult. A Mecsekerdő éppen ezért 2022 első felében felújítja a fővonali pályát és tartozékait, korszerűsíti az állomásépületet, új, ám korhű, faszerkezetű fedett várót épít és egy új kiállítást is kialakít.

A vasút gördülőállománya is bővül: a megújult pályán az eddigi kettő helyett már három nyitott vasúti személyszállító kocsi áll majd az utazóközönség rendelkezésére.

Kapcsolódó
Napelemes Vili betoppant a Börzsönybe
A térség az ország legnagyobb összefüggő lakatlan erdőterülete.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik