Virágzó vidékünk

Kivadult kaktuszoktól szenvednek a Kiskunságban

Pixabay
Pixabay
Nem a klímaváltozás a ludas, de segíti a növények elszaporodását.

Kiskunhalas határában szúrós probléma okoz gondot a helyieknek, tudtuk meg a Halasmédia híradásából.

A település határában, Alsóöregszőlőn elvadult medvekaktusz telepek éktelenkednek. Nem újkeletű a Kiskunságban a jelenség, közel három évtized kellett, hogy hihetetlen mértékben elszaporodjanak a tüskés növények.

A medvetalpkaktusz (fügekaktusz) (Opuntia) invazív faj Magyarországon, korábban többször hírt adtunk már a kivadult példányokról.

A nemkívánatos növény leggyakrabban emberi tevékenység hatására jelenik meg a természetben, a megunt kerti példányokat kidobják az árokpartra, vagy a bozótosokba. A kutatók szerint valószínű, hogy a kaktuszt a terméséből fogyasztó állatok is terjeszthetik.

Pixabay

A halasi tanya szomszédságában a szúrós példányok huszonöt méter hosszan, egy méter széles sávban teljesen beborítják a partoldalt.

Magyarországon néhány éve még csak 15-20 kaktusz előfordulást tartottak számon, jelenleg 100 felett jár a kivadult telepek száma.

A medvetalp kaktuszok kiírtása nem könnyű feladat, az Amerikában őshonos faj jól bírja a száraz, hűvösebb éghajlatot, így hazánkban még télen is nagyszerűen érzi magát a természetben. A természetvédők szerint a faj megfékezésében az ecsetelő vegyszeres kezelés jelenthet hatékony megoldást.

Kapcsolódó
Kivadult kaktuszok telelnek át hazánkban
Magyarországon a két leggyakoribb áttelelő kaktuszfaj a heverő és a kolorádói medvetalpkaktusz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik