Virágzó vidékünk

Vadon terjedő kaktuszok fenyegetik a hazai növényvilágot

pixabay
pixabay
Ezek a fajok jól tűrik a téli mínuszokat, így jó vízáteresztésű talajra és napos helyre kerülve gyorsan megvetik a lábukat, kiszorítanak maguk körül minden más növényt.

Őshonos növény- és állatfajainkat az élőhelyek eltűnése és feldarabolódása mellett az intenzíven terjedő idegenhonos fajok, az úgynevezett özönfajok is veszélyeztetik. Most már kaktuszok is fenyegetik a hazai növényvilágot, az elmúlt napokban Kéleshalom és Tázlár környékén távolították el állományaikat, írja a Kiskunsági Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Mexikóban őshonos kaktuszokat találtak a Pilisben
A szakemberek kérik, ne ültessünk a természetbe idegenhonos növényeket.

A kaktuszok – egy faj kivételével – az amerikai kontinensen honosak, de napjainkra a télálló fajták a hazai kertekben is kedvelt dísznövényekké váltak. A kaktuszok több nemzetségének képviselői között is találunk olyanokat, amelyek Európa mediterrán vidékein özönfajjá váltak. Azt pedig már tudjuk, hogy az a faj, ami már valahol veszélyes özönfajjá vált, jó eséllyel máshol is az lesz. A fügekaktusz és más bokorkaktuszok példányait sajnos már több helyen is megtalálták az országban, többek között a Pilisben, a Vértesben és a Kiskunságban is.

Ezek a fajok jól tűrik a téli mínuszokat, így jó vízáteresztésű talajra és napos helyre kerülve gyorsan megvetik a lábukat, szaporodásnak indulnak, telepeket képeznek, kiszorítva maguk körül minden más növényt.

A Duna-Tisza közén Ágasegyházán, Kunbaracson, Kunadacson, Tázláron és a Kéleshalmi-homokbuckákon is találtak már állományokat.  A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy eltávolítjuk őket, ahogy tették ezt az elmúlt napokban is Kéleshalomnál és Tázlárnál.

2021. február 18-án Kéleshalom külterületén számoltak fel egy néhány négyzetméter kiterjedésű kaktuszállományt az egyik homokbucka tetején. Három fajt is találtak benne: két fügekaktusz és egy bokorkaktusz fajt.

pixabay

Nem tudni, hogyan kerülhettek a buckák közé, mivel a település több kilométerre, és a legközelebbi földút is több száz méterre van a helyszíntől. Február 22-én Tázlár közelében kezdték meg egy állomány eltávolítását, itt is fügekaktuszt találtak.

 Az ilyen területeket a következő években is ellenőrizni kell, mivel apró, szemmel szinte észre sem vehető sarjak még maradhattak.

Hogyan kerülnek a kaktuszok a természetbe? Gyakran kertből vagy temetőből kivadulva jutnak ki a környező gyepekre, vagy zöldhulladékként kerülnek a területre, esetleg szándékosan ülteti ki valaki feleslegessé vált növényeit. A hajtásdarabok könnyen legyökeresednek, de magról is terjedhet.

A kaktuszok a hazai természetes élőhelyeken nemkívánatos, idegenhonos, potenciálisan inváziós növényfajok, amelyek élőhelyfoglalásukkal kiszorítják az őshonos növényeket. Az ilyen fajokat zöldhulladékba sem szabad tenni

– olvasható a nemzeti park weboldalán.

Az igazgatóság javaslata, hogy otthon, a kertünkben is kerüljük az tájidegen növényfajok ültetését, helyettük inkább őshonos fajokat válasszunk, vagy olyan dísznövényt, amiről biztosan tudjuk, hogy nem terjed agresszíven.

Kapcsolódó
Agresszívan terjedő fügekaktuszt irtanak a Vértesben
Ezt a télálló fügekaktuszt Bulgáriában már veszélyes inváziós fajként és legelőgyomként tartják számon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik