Virágzó vidékünk

Szirmot bontott az Aggteleki-karszton a piros hóvirág

Facebook/Tamási Számadóné Edit í
Facebook/Tamási Számadóné Edit í
A Gömör–Tornai-karszton elkezdett virágozni a nemzeti park egyik legkorábban nyíló virága, a kakasmandikó, melyet a karszton piros hóvirágnak hívnak.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén három helyen fordul elő, ebből két helyen jelentős egyedszámban. A virág kimondottan a sziklás, hegytetői erdőket kedveli – írta meg a nemzeti park a közössági oldalán.

Facebook/Aggteleki Nemzeti Park

Az Északi-Középhegységben a Gömör–Tornai-karszton kívül csak a Tardonai-dombságban fordul elő a kakasmandikó, amely védett növény, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A növény 15-25 centiméter magas, hagymagumós évelő növény; tőkocsánya 10–25 cm magas. Hosszúkás-lándzsás, tőállású levelei 6–9 cm hosszúak, 1,5-4,5 cm szélesek, kissé húsosak, átellenesek, számuk rendszerint kettő, ritkán három. Az élénkzöld vagy hamvas szürke leveleket szabálytalan alakú barna foltok tarkítják; virágzás idején a foltok fokozatosan kifakulnak.

Facebook/Aggteleki Nemzeti Park

Virága bókol. Élénk bíborpiros vagy rózsaszínű leplei harang alakúak, hosszúkás-lándzsásak, 2,5–4 cm hosszúak, a csúcsuk lekerekített. A nyílás kezdetén előrenéznek, majd hátrahajlanak, láthatóvá téve a fehér foltos torkot és a virágból kiálló kékes porzókat a bibével.

Kapcsolódó
Előbújt és a tavaszt várja a téltemető
Sarród községben, a Kócsagvár melletti erdőben fotózta le a vadvirágot a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik