Virágzó vidékünk

Húsvéti virágtúrán jártunk, íme a kínálat

Ha tavasz, akkor húsvét, ha húsvét, akkor virág, ami kerülhet dísznek az asztalra, az ajtóra, kapura és adhatjuk ajándékba is. Lehet cserepes és vágott, barkaág, liliom és tulipán. Mi pedig megnéztük, hogy idén milyen a kínálat.

Mielőtt azonban elindultunk volna virágtúráránkra, előbb az interneten tájékozódtunk. Több webáruházat is végigböngészettünk, a tapasztalat pedig az, hogy leginkább csokrokat, díszdobozokat lehet rendelni, de akadt néhány bolt, ahol a virágok szálait is beárazták.

Az egyik ilyen üzletben az inkaliliom 700, a királyliliom 2000 forint volt, a tulipánok 600 forintba kerültek, a rózsa 900, míg a szegfű 400 forint. Találtunk barkacsokrot is: a kisebb 500 forint a nagyobb 800.

Egy győri webáruházban tulipánakciót hirdettek: 33 szál vegyes színű 20 500, a 20 szálas 15 000 forint. Egy fővárosi nagyobb virágüzletben a 30 szálas tulipáncsokrot 24 000 forintért árulták, a tavaszi pillangó fantázianevű vegyes csokor 12 000, a legolcsóbb tulipáncsokor 13 000 forintba került.

Az interneten húsvéti asztaldíszt is találtunk: egy kisebb kosárban 3900, valamivel nagyobbat, élővirággal 8900 forintért árulták.

Egy csornai virágüzletben telefonon érdeklődtünk az árak felől. Elmondták, hogy náluk a tulipán 450-500 forint között vásárolható, és mint megtudtuk az asztali díszeket annyira még nem kapkodják, pedig a legolcsóbbak 2950 forintba, a nagyobbak 5000 forintba kerülnek.

A Gabriel virágbolt Raab községben működik, és itt az üzletvezetőtől megtudtuk, hogy nem is annyira a tulipánok fogynak, mint inkább a temetői virágok, hiszen hosszú hétvége lesz, és sokan húsvétkor látogatják meg az elhunyt szeretteiket is. A díszeket itt viszik rendesen, az ajtódíszek 3800 és 7500 forint közötti áron, az asztaliaknál a legkisebbek 3000, a bádogedénybe lévők 4500 forintért kelnek el, a legdrágább 10 ezer forint.

Győrsövényház egy 850 fős kisebb falu, itt él e sorok írója és rendszeres vendég a helyi virágüzletben is. A tulipán már elfogyott, de itt is inkább a temetői virágokat viszik, asztali díszeket egyáltalán nem keresnek. A szegfű 320, a rózsa 750, a krizantém 900, az inkaliliom vagy alstroemeria 450, a csodaszép királyliliom pedig 1500 forint. Ez a virág egyébként egy kis díszítéssel már önmagában egy csokor és nagyon tartósnak is számít a vágott virágoknál.

A győri Pálma virágboltban érdekességként az eladó elmondta, hogy a sárgásabb árnyalatok jobban fogynak így húsvét előtt. Itt a cserepes rózsa 2800, a ciklámen 2200, a mini korall 1250, a nagy 2490 és a nárcisz 850 forint volt. A vágott virágok közül a tulipán 650, a liliom 1250, a rózsa 1450, a frézia 650 forint. Az ajtódíszek 4600-9500 közötti ársávban mozognak, a legkisebb asztali dísz 2850 a legnagyobb 6500 forintért kapható.

Végül három áruházlánc kínálatát is megnéztük.

Az elsőben volt cserepes nárcisz 899 forintért és akcióban 7 szál tulipán 1099 forintért. A másodikban a húsvéti kosárdíszt 2199, a korallvirágot 1299, a 9 szálas tulipáncsokorot 1199, a 15 szálasat pedig 1999 forintért árulták. A harmadik multinál a vegyes virágcsokor 1499, a 7 szálas tulipáncsokor 1199, a rózsa pedig 1099 forintért volt kirakva.

A vázát csak annyi vízzel töltsük föl, hogy a szárak beleérjenek, ezután a felszívott vizet pótoljuk. A tulipánokról, mielőtt vízbe tennénk a leveleket távolítsuk el, a szárakat éles késsel vágjuk vissza, utóbbit néhány naponként ismételjük meg. Az ismételt vágás lehetővé teszi, hogy a szállító edénynyalábok vizet t juttassanak a virágokhoz. A jácintot gyakran hagyma csonkkal vágják le, azzal is növelik a virág élettartamát

– ezt a tanácsot a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének főtitkárától, Csikor Júliannától kaptuk. A szervezetnél érdeklődünk arról is, hogy idén milyen virágvásárlási szokások jellemzőek a húsvéti ünnepekre és milyen drágulásra lehet számítani.

A szezonális vágott virágok (tulipán, nárcisz, jácint) mellett, színes kínálatot találhatnak a vásárlók egynyári és balkonnövényekből, virágzó sziklakerti évelőkből, különféle cserepes zöldség, fűszer és gyógynövényekből. A cserepes balkonnövény választékban megtalálhatók az értékesebb virágzó fajok futó és álló muskátlik, illatos szegfűk, boglárka, rózsa, nefelejcs mellett egyes mediterrán növények, mint a tölcsérjázmin, murvafürt, levendula, leander, termő citrusfélék. A pakkos kínálatban az egyszerűbb, de nagy népszerűségnek örvendő magról vetett vegyes egynyári palánták (petúnia, lobélia, begónia, mézvirág… ) tűnnek föl

– foglalta össze a kínálatot a főtitkár, aki elmondta azt is, hogy idén mintegy 15-20 százalékos áremelkedéssel kell számolnunk a fűtő-, energia-, és kertészeti segédanyagok árainak jelentős drágulása következtében, mivel a növényeket fűtött növényházakban nevelik a kertészetek.

És milyen következtetésre jutottunk a utunk során? Olyan széles és sokoldalú a kínálat, hogy itt bizony tényleg virágtúrázni kell annak, akinek fontos a minőség és nem utolsó szempont az ár sem.

Kapcsolódó
Húsvéti programok a Balaton körül
Szinte minden település készül az ünnepre kicsiknek és nagyoknak való programokkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik