Virágzó vidékünk

Idén négynapos lesz a Hollókői Húsvéti Fesztivál

MTI/KOMKA PÉTER
MTI/KOMKA PÉTER
Három napon keresztül csak belépőjeggyel látogatható a falu. A felnőtt jegy szombaton 4 ezer, vasárnap és hétfőn 5 ezer forintba kerül, a gyerek és nyugdíjas belépő ezer-ezer forinttal olcsóbb.

Az immár négy napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Egy hely, amit mindenkinek látnia kell! Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknek. 2023. április 7-10. közt folyamatos program várja a bájos ékszerdoboz-faluba látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepít minket az időbe – írják a fesztivál honlapján.

Kelecsényi Péter úgy fogalmazott: az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Idén csatos üvegbe zárva haza is lehet vinni a Hollókői Locsolóvizet – jegyezte meg.

Kelecsényi Péter ismertette: a húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzik.

A nagypénteki ingyenes napon lesz kézműves kirakodóvásár a Petőfi úton, több helyszínen tojásfestés, a Látogatóházban archív képeket és filmeket vetítenek, és felelevenítik a hollókői böjti szokásokat. Ezen a napon a kiállítások belépői külön fizetendők, vagy Faluséta jeggyel látogathatók.

Szombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok zajlanak az Ófalu udvaraiban, lesz tánctanítás a Nógrád Táncegyüttessel, kereplőzés, szilvásgombócfőzés, 16 órakor tartják a nagyszombati vigíliát. A Pajtaárok színpad ad helyet este a Keleti Szél Zenekar koncertjének és középkori táncházának, vendégük Méry Rebeka lesz.

Vasárnap lesz a húsvéti szentmise és a feltámadási körmenet, majd táncház a Nógráddal és a Fonó Néptáncegyüttessel. Fellép továbbá a Dűvő zenekar és a Kerekes Band.

Hétfőn a szentmise után lesz a húsvéti locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, a színpadon a Parno Graszt ad koncertet.

Pénteken nem lesz belépőjegy, szombaton a felnőtt napijegy 4 ezer, a gyerek és nyugdíjas 3 ezer forintba kerül. Vasárnap és hétfőn a felnőtt napijegy 5 000 Ft-ba, a gyerek és nyugdíjas napijegy 4 000 Ft-ba kerül.

Kapcsolódó
Húsvéti programok a Balaton körül
Szinte minden település készül az ünnepre kicsiknek és nagyoknak való programokkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik