Virágzó vidékünk

Meseszép kökörcsinek virítanak az alföldi tölgyesekben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Lisztes Anna
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Lisztes Anna
Szőrös kehellyel hajbókolnak.

Meseszép virágok nyílnak ebben az évszakban a pusztai tölgyesekben – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A halápi Álló-hegy magas homokbuckáin található a nemzeti park működési területének egyik legértékesebb élőhelytípusa, a pusztai tölgyes. Az évszázados kocsányos tölgyek nyílt állományában kisebb tisztások bújnak meg, a mozaikos élőhely számtalan védett állat- és növényfajnak ad otthont.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Lisztes Anna

Itt él a fokozottan védett magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens) is, melynek virágait a napokban megcsodálhatják a természetjárók.

A magyar kökörcsin meglehetősen szűk elterjedési területtel rendelkező, endemikus növényfajunk. Termőhelyei a Kárpát-medencére, azon belül is csupán a Nyírség homokvidékére és annak peremterületeire korlátozódnak.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Lisztes Anna

A faj fennmaradását termőhelyeinek átalakulása, megszűnése veszélyezteti, ami elsősorban a beszántásoknak, inváziós fajok előretörésének, a gyepek helyén történő erdőtelepítéseknek köszönhető. A termőhelyek többségén a megfelelő mértékű, rendszeres legeltetés elengedhetetlen.

A magyar kökörcsin virágzása idén a megszokottnál kissé hamarabb kezdődött, a szőrös szirmok kitartóan tűrik az éjszakai fagyokat, akár egy-egy áprilisi hózápornak is ellenállnak.

A pompás vadvirág hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Kapcsolódó
Bíborszín kehellyel bókol a mérgező vadvirág
Idén is szirmot bontott a fekete kökörcsin.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik