Virágzó vidékünk

Idén is megválasztják az év kerékpárútját

Aktív Magyarország
Aktív Magyarország
Közönségszavazás dönti el, hogy melyik útszakasz lesz az ország kedvence.

Idén immár negyedik alkalommal szavazhatja meg a nagyközönség, hogy melyik legyen Magyarország kedvenc kerékpárútja. A jelöltállítási időszakban lezajlott, a beérkezett 46 útvonal közül a legjobb 11 került a döntőbe, amelyekre április 17-től április 30-ig lehet szavazni az Aktív Magyarország Facebook oldalán.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára február 13-19. között 46 pályázat érkezett.

Aktív Magyarország

Az Év Kerékpárútja címet olyan útvonal kaphatja meg, amely vonzó célpont a tekerni szerető embereknek.

Fontos, hogy izgalmas látnivaló várja az arra látogatót – legyen az kulturális vagy természeti érték. Emellett természetesen az úttest minősége is kiváló kell legyen, és fontos, hogy a tekerés biztonságos legyen rajta.

A pályázat célja, hogy minél többen szálljanak nyeregbe, és fedezzék fel Magyarország különböző tájait. Emellett a kampány felhívja a nagyközönség figyelmét, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel

– áll a közleményben.

A Közlekedési Kultúra Napja és a kampány legfontosabb üzenete, hogy a kerékpárutak akkor nyújtanak felejthetetlen élményeket, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk.

Aktív Magyarország

A szavazásról:

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlik április 30. éjfélig; a legtöbb kedvelést begyűjtő videó nyeri el az Év Kerékpárútja címet. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, tavaly pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot.

Az idén a következő tizenegy kerékpárútra lehet szavazni

 • Barcs—Drávatamási
 • Biatorbágy—Gyúró
 • Bicske—Tarján
 • Budapest—Szentendre
 • Göd—Szob
 • Mezőkövesd—Bükkzsérc
 • Pilismarót—Dömörkapu
 • Tapolca—Szigliget
 • Veszprém—Alsóörs
 • Veszprém—Márkó
 • Wenckheim kerékpárút

A végeredményt május 2-án hirdetik ki, az ünnepélyes átadóra pedig az előző évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor. A Közlekedési Kultúra Napját a Közlekedéstudományi Egyesület 2015 óta szervezi meg – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a biztonságos és kulturált közlekedésre.

Ennek a kezdeményezésnek része az Év Kerékpárútja pályázat is.

Kapcsolódó
Új alkalmazás indult kerékpárosoknak
A Kerékpárosbarát minden fontos információt tartalmaz és folyamatosan bővül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik