Virágzó vidékünk

Megtalálták a régészek Csongrád várát

Facebook/Tari László Múzeum Csongrád
Facebook/Tari László Múzeum Csongrád
A csongrádi Tari László Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete szakemberei műszeres mérésekkel egy földvárat azonosítottak a belváros keleti részén.

A Tisza-parti város több mint fél évezrede elveszett, és azóta sokat keresett Feketevára a magyar honfoglalás után ispánsági központ, vagyis a vármegye központja volt. A csongrádi várat a többi között egy olyan lézeres távérzékelő rendszerrel, LIDAR-ral azonosították, amellyel a maja kultúra városait is megtalálták az elmúlt évtizedben a közép-amerikai őserdőben – írta meg a hírt a Facebook-oldalán a múzeum.

A mostani felfedezés csak az első lépése az intézmények közti együttműködésben zajló kutatásnak: a szakemberek arra készülnek, hogy az elkövetkező években további műszeres vizsgálatokkal és régészeti feltárásokkal is minél többet tudjanak meg a körvonalazódó vár történetéről.

A sajtótájékoztatót Dr. Szalontai Csaba régész (MNM), Borsódi Martin régész (TLM) és Dr. Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató (TLM) tartották meg a Csemegi Károly Könyvtár olvasótermében.

Kapcsolódó
4 ezer éves kunhalomra bukkantak a kunsági régészek
Kunsági és hajdúsági régészek ásták fel az ősi kunhalmot.
Olvasói sztorik