Virágzó vidékünk

Kezdődik a vadvirágok királynőjének a szezonja

Pixabay/Hikaru
Pixabay/Hikaru
Hamarosan országszerte gyönyörködhetünk szépségükben.

Májusban indul a pipacsvirágzás, piros szőnyegként borítja be országszerte a rétet, mezőt.

A vadvirágok királynőjének is nevezett növény a feltűnő, piros virágzatáról ismert és sokunk kedvence.  Még virágzásuk kezdeténél tartunk, de napokon belül csodálhatjuk szerény szépségét.

Már nyitogatja szirmát sok helyen, Jordáki Áron természetfotói is ezt bizonyítják. Závodon már virít néhány szál.

Jordáki Áron

Jordáki Áron

Érdekességek a pipacsról

  • Az ország különböző tájegységein más-más neve van. A többségben benne van a mák szó is: pipacsmák, büdös mák, lúdmák,  veresmák, vadmák.
  • Dióra emlékeztető ízű magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit a virágbimbók kifejlődése előtt  nyersen vagy főzve fogyasztják.
  • Teája köhögés csillapító, nyugtató, toroköblögető. A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik.
  • Szirmaiból régen festő anyagot nyertek, amit étkezési célra is használtak.
  • Friss hajtásai mérgezőek, különösen a gyermekeknél okozhat mérgezési tüneteket.
  • Virágai nem tartósak, vágott virágként sem használhatók, mert a szárról való eltávolítás után azonnal elhervadnak. Szárítás során elvesztik színűket és formájukat.
  • Ha szerencsések vagyunk, a következő hetekben végtelen pipacsmezőkbe futhatunk.
  • Minden év november 11-én tartják Skóciában a Poppy day-t. Az Emlékezés napján az I. világháború áldozatai előtt tisztelegve pipacsos kitűzőt viselő emberek millió csendesednek le. Önkéntesek pipacsos kitűzőket, gomblyukba helyezhető kerámia és műanyag pipacsokat árulnak, hogy a pipacstárgyak eladásából befolyt összegeket az elesettek hozzátartozóinak megsegítésére fordítsák.
  • Az emlékezés jelképeként ismert pipacs az angol művészeket is inspirálta. A Tower of Londont, a Temze parkján elterülő középkor épületegyüttest 2014-ben  pipacstengerré varázsolták. A volt királyi palota és várbörtön múzeumként üzemelő épület együttesét, a kiszáradt várárkát impozáns, kézi készítésű, kerámia pipacsok árasztották el a háborúkban elesett brit áldozatok emlékére – olvasható a balkonada oldalán.

És hogy kedvet kapjunk egy kis mezei sétához, mutatjuk Darics Dóra fotográfus mesebeli felvételeit.

Galéria
Darics Dóra Fotográfia
Kapcsolódó
Monet kertje ma is egy valóságos műalkotás
A kertek szerelmeseinek látniuk kell Monet kertjét, melyet anno a Lélek Kertje névre keresztelt a világhírű festő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik