Virágzó vidékünk

Idén is minősítik a balatoni strandokat

smaria/Országalbum
smaria/Országalbum
Az évek óta népszerű megmérettetés idén meglepetéssel is készül.

Idén immár 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A presztizs értékű megmérettetésre május 31-ig lehet jelentkezni. Részt vehet minden Balaton partján fekvő nyíltvízi strand, írja a hirbalaton.hu.

A balatoni strandok országos viszonylatban is kiemelkednek a többi nyíltvízi fürdőhely közül széles palettájú és magas színvonalú szolgáltatásaikkal. A minősítési rendszer ebben mindig is irányt mutatott, segítve az üzemeltetőket abban, hogy miben kell még fejleszteni, milyen új irányvonalakat érdemes követni.

Így indult

A Kék Hullám Zászló minősítési rendszer létrehozását 2004-ben Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter kezdeményezte a Balatoni Szövetséget és a Magyar Marathon Clubot kérve fel partnernek. A máig nagyon népszerű strandminősítés alapjait 2004-ben egy franchise kézikönyv fektette le, ez alapján indult el a mozgalom. Első évben 27 jelentkező strandból 19 kapta meg a kék hullám zászlót.

Kezdetben követelmény volt, hogy a strand ne legyen kitéve levegő, vagy zajterhelésnek, legyen úszómester, vagy vizimentő és tájékoztató tábla a vonalas telefon helyéről.

2015-ben a BSZ újragondolta a minősítési rendszert. Azokat a követelmények, melyek eleve jogszabályi feltételei egy strand üzemeltetésének kimaradtak a minősítésből, míg helyettük bekerültek a szolgáltatás színvonalát jelentő, illetve családbarát és zöld szempontok.

Ma az értékelés egy 32. szempontot tartalmazó pontozólap alapján történik, melyen szerepelnek a parkolással kapcsolatos, a környezet állapotát tükröző, családbarát szolgáltatásokat, akadálymenetes használatot vizsgáló szempontok, de a strandi büfék kínálata, a vizes helyiségek állapota is befolyásolja a pontozást.

Társadalmi felelősségvállalás

A BSZ fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ezért különdíjakat alapított. Így született a Balaton Családbarát Strandja, a Balaton Legzöldebb Strandja, a Balaton Kerékpárosbarát Strandja és a Balaton Legsportosabb Strandja díj.

Egy ideig egytől három csillag jelezte a kék zászlókon, hogy milyen eredménnyel szerepelt egy-egy strand a megmérettetésen és új összetételű bíráló csapat végezte a helyszíni bejárásokat. 2017-től már egytől öt csillagig kapnak minősítést a strandok.

Idén jubilál a strandminősítés

A szervezők díjkiosztóra meglepetéssel készülnek a kerek évfordulóra való tekintettel. Idén megválasztják a Balaton Gasztro Strandját, a legtöbb pontszámot elérő nevező pedig megkapja a Balaton Legjobb Strandja címet

– áll a közleményben.

Kapcsolódó
Retro '80-as évek: régi nyarakon ilyen volt a Balaton
Kockás pokróc, gyümölcsös hűtőtáska, vízibicikli, főtt kukorica, Füles, bambi és a végtelen víz - ilyen volt egy nap a a magyar tengernél a '80-as években.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik