Virágzó vidékünk

Közösségi gyűjtésből nyílt élelmiszerbolt Nyíregyházán

A 10 évvel ezelőtt alakult Nyíregyházi Kosár bevásárlóközösség fejlődött olyan szintre, hogy MiBoltunk néven létre tudták hozni saját üzletüket.

Az évek alatt egyre növekedett a bevásárló közösséghez csatlakozó termék előállítók száma, egyre több fajta termék várta a sokasodó számú vevőket, mára szinte mindent meg lehet kapni a Kosárban, és az ügynek helyet adó Hatzel téri Kosárház is lassan elérte befogadó képességének határát – írta meg a NAK.

Egy évvel ezelőtt döntötték el, hogy a bevásárló közösség működése mellett létrehozzák a napi vásárlásnak helyet adó helyi termék boltot. Segítve ezzel még több termelőnek, akiknek portékái így jelentősebb mennyiségben lelnek helyi fogyasztókra, segítve a vevőknek, akik számára a kosaras előrendelés, a péntek délutáni átvétel nem volt alkalmas, vagy nem tudott szokásukká válni a Kosárházban való rendelés-vásárlás.

A bolt megnyitásához szükséges forrás előteremtésére 2022. júniusában gyűjtést indítottak, közösségi finanszírozásban igyekeztek minél több társat találni.

A MiBoltunk helyi és hazai termékek, nagyobb arányban élelmiszerek kínálatát kívánja napi szinten biztosítani a fogyasztóknak.

Helyet kapnak kínálatukban a háztartási termékek is, mint a tisztítószerek, kozmetikumok, egészséget támogató szerek, és a higiéniás termékek is. Mind azonos elven válogatva, a helyi és hazai gazdaság védelmét biztosítva, egy fenntartható ökológiai rendszert és igazságosabb szociális világot támogatva.

A bolt működése az egyesületi civil mozgalomból is szintet lépett, egy klasszikus gazdasági szervezet, a Helyben a Jövőnk Szövetkezet működteti. Tagjaik az egyesületi tagokkal nagy átfedésben, de működési elveik és céljaik teljes összhangban vannak. Munkahely teremtővé vált maga a bolt, az itt dolgozó munkatársak már nem önkéntes minőségben szolgálják az ügyet.

A MiBoltunk Nyíregyháza belvárosának szívében, a Zrínyi Ilona utcai sétálóban várja a vásárlókat, hétfőtől-péntekig 7:00- 18:00-ig, szombaton: 8:00-13:00-ig. (Nyíregyháza, Zrínyi Ilona u 2.)

Kapcsolódó
Csomagolásmentes termékekkel harcol a pazarlás ellen a pécsi üzlet
A kimért magvak, száraztészták, olajok, gyógyteák és a termelői méz is Pécs környéki termelőktől származnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik