Virágzó vidékünk

Főszerepbe kerül a népművészet Gyulán

https://korosvolgyisokadalom.hu
https://korosvolgyisokadalom.hu
Több mint 100 népművész lesz jelen a Körös-völgyi Sokadalmon.

Pénteken és szombaton rendezik meg a Dél-Alföld népművészeti ünnepét, a 23. Körös-völgyi Sokadalmat Gyulán, a vár előtt: a rendezvényen az Alföld hét népművészeti egyesületének több mint 100 alkotója népi kismesterség bemutatóval, játszóházzal és népművészeti vásárral várja az érdeklődőket.

A fesztivál a magyar népi kultúra szinte minden elemét megjeleníti a kínálatában. A családokat vásári komédiások, mesemondók és régimódi játszótér várja.

Az idei sokadalom fő témája az “Élet a konyhában”. A rendezvény ideje alatt a népi kézműves műhelyekben a látogatók megismerkedhetnek olyan hagyományos mesterségekkel, mint a fazekasság, hímzés, szövés, kosárfonás, faművesség, valamint korabeli eszközökkel berendezett látványkonyha és a “Befordultam a konyhába…” című kiállítás várja a belépődíj nélkül látogatható rendezvény résztvevőit.

A színpadi programok során a legfiatalabbaktól a szépkorúakig minden korosztály bemutatkozási lehetőséget kap, hogy megismertessék a gazdag magyar folklórkincset. Pénteken lesz a XVI. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora; szombaton a XXVI. Békés Megyei Táncosok Találkozója.

Emellett Békés vármegyei táncosok és -együttesek ismertetnek meg a nemzetiségek népzene- és néptánc hagyományaival; lesz táncház; az újkígyósi Borostyán Bábcsoport előadása; valamint a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia Ügyes magyar gyerek című vásári komédiája.

A fesztivál alatt nyílik meg hagyományosan a Gyulai Várszínház jubileumi, hatvanadik évada.

A részletes programtervezet megtekinthető a www.korosvolgyisokadalom.hu oldalon. (MTI)

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik