Virágzó vidékünk

Már repülni tanulnak a partimadarak fiókái

körös-maros nemzeti park/Szél Antal István
körös-maros nemzeti park/Szél Antal István
A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein idén sok partimadár költött, a fiókák pedig már a szárnyaikat próbálgatják.

Dévaványai-Ecsegi pusztákon költő klasszikus partimadarak közé tartozik a nedves réteken költő bíbic, nagy goda és piroslábú cankó, valamint a belvízfoltokon költő gulipán és gólyatöcs. Mivel a réteknek kora tavasszal még viszonylag gyengébb volt a vízellátottsága, ezért a bíbicek inkább szántóföldi területeken kezdtek költeni. A fészkelő állomány alacsonyabb volt, mint a korábbi években – írta meg közleményében a nemzeti park.

Nagy godákból csak három helyen találtak fészkelő párokat, ez is kevesebb a szokásosnál. Piroslábú cankók csak elvétve vannak a területen, fészket nem is találtak a szakemberek.

A belvízek hiánya miatt idén a gulipánok és a gólyatöcsök nem tudtak megtelepedni, de a trágyaszikkasztók és a rizsföldek megemelték a két faj költési lehetőségeit. A gólyatöcsök az ismert rizsföldi területeken most is sikeresen költöttek. Gulipánokat idén nem találtak a rizsföldeken, költöttek viszont Dévaványán, egy nemrég kialakított záportározón. Ezen az új költőhelyen 7 pár gólyatöcs és 2 pár gulipán fészkelt.

A bíbicek és a nagy godák fiókái már röpképesek, néhány héten belül pedig a gulipánok és a gólyatöcsök utódai is szárnyra kelnek.

A kardoskúti Fehér-tó térségében sikeres nagy goda költés idén sajnos nem volt. Örvendetes viszont, hogy a tavon ismét költött egy pár gulipán, akik három fiókát neveltek. A piroslábú cankók már június elején jelezték riasztást szolgáló kiáltásaikkal, hogy fiókáik vannak. A Fehér-tó mellett és a Lófogó-érnél legalább három pár költött.

A bíbicek fiókái itt már javában repülnek. Összesen 11 pár kezdett fészkelésbe a területen, közülük legalább négy pár sikeresen felnevelte fiókáit.

Kapcsolódó
Több mint 11 napon át repült leszállás nélkül egy madár
13 560 kilométer távolságot tett meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik