Virágzó vidékünk

Gyilkos növény virágzik Lakitelken

wikipedia.com
wikipedia.com
Nem csak a növény elfogyasztása okozhat bajt – ahol nagyobb mennyiségben van jelen, ott a víz felszínén az olajhoz hasonló filmréteg alakulhat ki. Az ilyen víz elfogyasztása szintén mérgező.

Hazánkban csupán néhány helyen él az egyébként Mongóliáig előforduló lápi növényritkaság, a gyilkos csomorika, amiből most Lakiteleken, a Szikrai Holt-Tiszán találtak példányokat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai, írják weboldalukon.

A Kiskunságból eddig mindössze egy előfordulási adata volt ennek a védett növénynek 2020-ból, ekkor a tiszaalpári Nagy-tónál észlelték.

A mocsaras, lápos, vizenyős területeket kedvelő, erősen mérgező gyilkos csomorika (Cicuta virosa) többnyire vízben álló növény. Élőhelyei a folyószabályozások után drasztikusan megfogyatkoztak, de mérgező mivolta miatt a 19. században irtották is, emiatt fogyatkozott meg a száma hazánkban.

A Lakiteleken talált növények a Holt Tisza feltöltődő, mocsarasodó medrében, úszó törmeléken fejlődtek, lebegő és gyökerező hínárnövényzettel körülvéve

– áll a közleményben.

A növény gumós, megvastagodott gyöktörzse rendkívül toxikus, de valójában a növény minden része tartalmazza a mérgező cikutoxint. Belül üreges gyöktörzse haránt válaszfalakkal több kamrára tagolt, ezekben sárgás, nyúlós, nagyon erős narkotikus hatású nedv található.

wikipedia.com

Mivel kellemes, zellerillatú, édeskés ízű, ezért a legelő állatok gyakran megették, és megbetegedtek vagy elpusztultak tőle. Nem csak a növény elfogyasztása okozhat bajt – ahol nagyobb mennyiségben van jelen, ott a víz felszínén az olajhoz hasonló filmréteg alakulhat ki. Az ilyen víz elfogyasztása szintén mérgező. A mérgezés tünetei az epilepsziához hasonló heves görcsök és nyálfolyás, majd a halál légzésbénulás következtében áll be.

A faj virágzása egészen szeptemberig eltart. A növény erőteljes, 50-150 centiméter magas, szára elágazó. Levelei nagyok, kétszeresen-háromszorosan szárnyasak. 2 milliméter nagyságú termése kerekded, bordázott. Virága fehér, gömbös, a virágok 8-20 sugarú ernyőkben helyezkednek el.

A gyilkos csomorika védett faj, természetvédelmi értéke 5000 forint.

Kapcsolódó
Így kerülhetett Botfa környékére a vakságot és égést okozó növény
Már szervezik az irtást, közölte a példányokat felfedező biológus.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik