Virágzó vidékünk

Tündérrózsákból szőtt virágszőnyeg hullámzik a Tisza-tavon

Facebook / Csodálatos Tisza-tó
Facebook / Csodálatos Tisza-tó
Óramű pontossággal nyílnak a virágok.

Hatalmas, színpompás virágok díszlenek a Tisza-tónál – erről írtak egy Facebook-bejegyzésben.

Az Abádszalóki medencében hetek óta nyílik a mesebeli virágszőnyeg. Lázár Tündétől, az első Tisza-tavi bloggertől megtudtuk, hogy a sárga tündérfátyol, más néven vízitök virágzása az időjárás függvénye. A növények virágai délelőtt kinyílnak, majd délután becsukódnak.

Facebook / Csodálatos Tisza-tó

Pontban délután négykor a tündérrózsák lebuknak a víz alá, és csak másnap mutatják meg ismét teljes szépségüket. Egy-egy növény egyébként három napon keresztül nyílik, majd a harmadik nap végén végleg lebukik a víz alá, és többször már nem nyílnak ki a virágai

– mesélte a Sokszínű vidéknek Lázár Tünde.

A sárga virágokkal nyíló vízitök a tündérrózsafélék családjába (Nymphaeaceae) tartozik, és álló, vagy lassú folyású vizekben gyakori. A vízitök nagyméretű tojásdad, vagy ovális levelei a víz színén szétterülnek. Sárga, szerény illatú virágai májustól júliusig nyílnak, a vízitök levél és virágszárai elérhetik akár a 1,5 méteres hosszúságot is.

Pixabay

A fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) az őshonos növényeink között azért is különleges, mert a legnagyobb méretű virágot növeszti. A tündérrózsa levélnyele és virágkocsánya akár a 3 méter hosszúságú is lehet, mire a víz felszínét eléri.

A fehér tündérrózsa szintén tavakban, holtágakban, tápanyagban gazdag, iszapos talajú álló- vagy lassan folyó vizekben érzi jól magát. A fajnak a víz tisztán tartásában fontos szerepe van, ugyanis a víz felszínén elterülő levelek beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az algásodást.

Kapcsolódó
Kivirágzott a tündérrózsák királynője Nyíregyházán
Csupán néhány órán át pompázik.
Olvasói sztorik