Virágzó vidékünk

Horgászok is gyéríthetik a törpeharcsákat a Balatonnál

Facebook/Balatoni Hal
Facebook/Balatoni Hal
A balatoni halgazdálkodás legutóbb több mint 15 ezer ivadékot mert ki a tó két befolyójából, és arra kéri a horgászokat, hogy ők is segítsenek a munkában a merítőszákjukkal.

Az elmúlt két hétben fokozatosan jelent meg az idei törpeharcsa-ivadék a partszéli vizekben és a kikötőkben: a fekete labdaként, rajokban úszó kis kártevőket könnyű észrevenni. Bár idén valamivel kevesebb rajt észleltünk mint a tavalyi év hasonló időszakában, halőr kollégáink sűrű szövésű merítő szákjaikkal megkezdték gyérítésüket – írta közleményében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A szervezet szerint a gyérítésre a legideálisabb a sűrű szövésű, úgynevezett versenyszák, lehetőleg minél hosszabb nyéllel.

A néhány centis ivadékot egy gyors mozdulattal könnyen kimeríthetjük, és buzdítunk is erre minden kedves horgásztársunkat!

– írták a weboldalukon. A Facebookon pedig egy hozzászólásban leírták, hogy biztosan nem érheti szankció a horgászt, ha törpeharcsa gyérítésre használja a szákját.

Facebook/Balatoni Hal

A legutóbbi törpeharcsa-ivadék begyűjtéséről a halőr elmondta, hogy a Balaton két befolyóján végezték a munkát. Először Balatonbogláron a Jamai-patakon, utána pedig Fonyódon, a Keleti-Bozót-csatornán. A csatornák mindkét oldalán lévő töltést lassan végigjárva, az erre készült merítőnyéllel, azon apró szemű merítőfejjel szerelve dolgoztak.

A két területen összesen 34 db törpeharcsa “ivadékfelhőt” sikerült kimernünk, amelyek egyedmérete változó volt. A munka végén az összegyűjtött ivadék mennyiségét az alábbi módon becsültük meg: egy kisebb pohárnyi ivadék súlyát lemértünk, amelyben a jellemző szórásnak megfelelően 1-3 cm hosszú halak voltak, majd a számolás után kaptuk meg, hogy a lemért pohárnyi 55 gramm törpeharcsa ivadék 154 db egyedből állt. Ebből számítva kaptuk meg a végeredményt: a mai napon összesen 5545 gramm, 15.526 db. törpeharcsát sikerült kifogni

– írta meg a szakember.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik