Virágzó vidékünk

Ismét letarolták az erdőt a peszéri önkéntesek

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Invazív egyedek ezreitől szabadították meg a Kiskunság ékkövét.

Harmadik alkalommal rendezték meg a Peszéri Fanyűvő Kupát – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A Peszéri-erdőben évek óta folyik a természetvédelmi tevékenység, melyben rendszerint több száz önkéntes vesz részt. A meseszép alföldi erdőben a résztvevő csapatoknak ezúttal is a nagy természetvédelmi problémát okozó inváziós fafajokkal akadt dolga. A fák egyedeitől kellett megszabadítani az erdőt.

A fanyűvőknek nem volt egyszerű feladata, a nem kívánatos növényeket teljes gyökérzettel együtt kellett kihúzni. A verseny célja idén is az volt, hogy a kijelölt versenyterületeken lehetőleg egyetlen egyed sem maradjon a veszélyes fajokból.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A csapatok hatékonyan dolgoztak, az inváziós fafajok (nyugati ostorfa, mirigyes bálványfa, zöld juhar és kései meggy) összesen 27 895 darab egyedét távolították el. Ezzel közel 2 hektáros területet tisztítottak meg. 

Az inváziós növények térhódítása komoly gondot okoz a hazai és a nemzetközi természetvédelemben. Ezek a növények az őshonos fajokat kiszorítják, a természetes társulásokat elszegényítik. Amennyiben a természetvédők nem avatkoznak be, nem tölgyek, nyárak vagy kőrisek alkotják majd az erdőket, hanem az inváziós fafajok.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az idei Peszéri Fanyűvő Kupán képviseltette magát a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi Georgikon Campusa, valamint két csapattal a gödöllői Szent István Campusa. A versenyen részt vettek a Kiskunsági Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságok, valamint a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai is.

A versenyt a Schneider Electric kunszentmiklósi csapata nyerte, ők távolították el a legtöbb magoncot. A “Peszéri-erdő Doktora” különdíjat az erdőben rendszeresen tevékenykedő önkéntesek csapata kapta.

Kapcsolódó
Van remény az értékes Peszéri-erdő megmentésére
Cél, hogy 25 éven belül a fafajok aránya változzon a kocsányos tölgy javára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik